Okul korkusu(fobisi) nedir
Okul fobisi, okula yeni başlayacak ya da bir üst sınıfa geçecen çocuklarda okula gitmeme isteği ve çeşitli bahanelerle okula gitmeme durumudur.
Okul korkusunun nedenleri
Okul korkusu yaşayan çocukların aileleri incelendiğinde bu ailelerin büyük çoğunluğunda çocuğun özellikle anneye bağımlı olarak yetiştirildiği görülür. Bu nedenle okul korkusunun en önemli nedeni aileden ve özellikle anneden ayrılma korkusudur.Çocuk ailesinden ayrılıp okula gittiğinde ailesinin ya da kendisinin başına kötü bir şey geleceğinden korkar.Bu ailelerde çocuk küçük yaşlardan itibaren çok korunarak ve üzerine düşülerek büyütülmüştür. Ailenin genel tutumu çocuğun anne babaya bağımlı olmasına neden olmuştur.
Çocukta okul korkusunun belirtileri nelerdir
- Okula gitmek istememe
- Okul döneminde başlayan mide bulantısı, kusma, başağrısı gibi psikolojik kökenli rahatsızlıklar
- Kaygılı ruh hali
- Uyku bozuklukları
- İştahta azalma
- Anneye bağımlılıkta artış
Okul korkusuyla nasıl baş edilir ve aileler ne yapmalı
Çocuk okula gitmediği için eleştirilmemeli, bu sorunun birçok çocukta yaşanabildiği; ancak zamanla ortadan kalkacağı çocuğa anlatılmalı, okul rehber öğretmeni ve bir psikologtan yardım alınmalı,çocukla davranış ve oyun terapisi yoluyla iletişim kurulmalı, ailenin yanlış davranışları değiştirilmeli, çocuğun okuldan uzak durmamasına özen gösterilmeli, çocuğa görevinin okula gitmek olduğu anlatılmalı, gerekirse çocukla bir müddet okula beraber gidilmeli ve çocuk beklenmeli