Korona virüs korkusu bir çok ülkede online psikolog ve terapi talebini artırdı
Yakın zamanda bir çok kişi bir sabah coronavirüs haberleriyle uyandı ve kalbi hızla çarpmaya başladı. Zihninden kendisi ve sevdikelerinin başına gelebileceklerle ilgili kötü durum senaryoları geçmeye başladı. Her gün buna maruz kalan bir çok insan kendini sürekli olarak tedirgin hissetmeye başladı. Korona virüs salgınındaki artışla beraberaber ortaya çıka izolasyon önlemleri ve karantina uygulamaları toplumda endişe ve korku salgınına da yol açmaya başladı
Salgın nedeniyle insanların artık mümkün olduğunca evinden çıkmadan ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyordu. Gıda, eğlence, sohbet gibi bir çok ihtiyacını evinden online olarak karşılamaya başlayan insanalarda, karantina, izolasyon gibi korona vürüsün oluşturduğu kısıtlamalara bağlıolarak en çok yaşadığı psikolojik sorunlardan olan öfke, kaygı ve travma sonrası stres bozukluğu(TSSB) gibi sorunlar için veya başka nedenlerle yaşadığı psikolojik sorunları için de evden çıkmadan psikolojik yardım alınabilecek bir yol olmalıydı. İşte bu noktada online terapiler insanlar için bir çıkış yolu haline geldi.
Online terapi (Çevrimiçi terapi), koronavirüs kaygısının insanları evlerinden çıkmadan psikolojik yardım almaya yönlendirdiği için bir çok ülkede yüksek talep görmeye başladı. Online terapiye daha önce sıcak bakmayan bir çok psikolog ve psikiyatrist de bu süreçte online terapi hizmeti vermeye başladı.
En iyi online terapi siteleri hangileri
Online terapi konusunda yeni hizmet vermeye başlayan bazı ruh sağlığı uzmanlarının yanı sıra uzun yıllardır online terapi konusunda çalışmalar yapan online psikologlar da var. Bir online terapi sitesi size faydalı mı diye değerlendirirken öncelikli kriteriniz sitenin görünüşünden ziyade hizmet veren online psikoloğun ve web sitesinin güvenilirliği olmalı. Güvenilirlik için: Web sitesinin uzun süredir yayında olması, bu sitede hizmet veren psikologların diploması veya kimliği istendiğinde gösterilebilmesi, yeterli online terapi deneyimine sahip olmaları, bu konuda eğitim almış olmaları temel güven şartlarındandır.
İnternetten terapi almayı düşünen kişilerin online terapi konuusunda deneyimli uzmanları tercih emeleri tavsiye ediliyor. Çünkü online terapi uygulamalarının kendine has bazı yasal ve mesleki etik ilkeleri bulunuyor.
Koronavirüs ile ilgili kaygı ile nasıl başa çıkılır?
Terapistlerin yardımını aramanın dışında, koronavirüs ile ilgili stresin kaynaklarını azlatmaya çalışın. Konu hakkında ne kadar çok şey okursanız veya haberleri izlerseniz kaygınız o derecede yükselecektir.
Özellikle kesin doğruluğu olmayan bilgiler veren yetersiz kaynakların haberlerine çok fazla maruz kalmk insnaların tehdidi abartmasına ve endişe için bir reçete olan baş etme yeteneklerini küçümsemesine neden olabilir .
"Dünyada ve ülkenizde corona viris ile ilgili neler olduğuna dair genel bir fikre sahip olmak iyi olsa da, özellikle yüksek riskli vakaların olduğu bir bölgede yaşıyamıyorsanız ve hastalığa maruz kalmamışsanız bu tür haberlere sık maruz kalmamaya dikkat etmeliisniz.
Ellerinizi kirlendiğinde sık sık ve iyice yıkamak, hasta olan insanlardan kaçınmak ve diğer halk sağlığı önerilerine uymak sizi virüsten zaten önemli oranda koruyacaktır.
Aşırı derecede korku, endişe ve tecridin bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkileri olacağını unutmayın.
Buna rağmen kendinizi hala iyi hissetmiyorsanız online terapi desteği almayı ihmal etmeyin.
Korona virüs korkusu ile başetme yöntemleri için ayrıca korona virüs korkusu konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yayın tarihi: 18.04.2020
© Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden haber nitelikli kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz. Makelenin tamamı yazarının izni olmadan yayınlanamaz, kopyalanamaz.