Panik atak ve panik bozukluk tedavisi için kendi kendine yardım klavuzu.

panik atak belirtileri ve tedavisiGünlük dilde Panik atak olarak kullanılan Panik bozukluk hastalığı ve belirtileri bir çok hastanın hayatını çekilmez hale getirir. Anksiyete temelli bir sorun olan panik bozukluk ve panik atak tedavisi kolay bir hastalıktır. Bu nedenle panik atak tedavisinde hastaların kendi kendilerine uygulayabilecekleri bazı başetme yöntemlerini öğrenmleri çok önemlidir. Bu sayfamızda hastalıkla ilgili olarak en çok merak edilen konular olan panik atak belirtileri nelerdir, panik atak testi ve panik atak ilaçları nelerdir nasıl etki eder gibi konularda pratik bilgiler içeren kendi kendine yardım kılavuzu hazırladık.


Panik bozuklukta görülen panik atak; kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, karıncalanma, ateş basması, titreme ve nefes almakta zorlanma gibi fiziksel belirtilerin eşlik ettiği psikolojik bir sorundur.

Panik ataklar; beklenmedik durumlarda ortaya çıkma, yoğun korku duygusu  ve atakların tekrarlaması ile karakterizedir. Bazı  hastalar panik atak sırasında gerçek dışılık ve duyarsızlaşma duyguları ve kontrolünü kaybetme ya da deliriyormuş gibi duygular da yaşar.

Panik bozuklukta beklenti anksiyetesi tipiktir; kişi panik atak sırasında kötü bir şey olmasından, delirmekten ya da kontrolünü kaybetmekten endişe duyar. Panik atağı tekrar yaşamaktan korkan hastanın hayatında daha önceden tek başına yapabildiği şeylerle ilgili bazı kısıtlamalar ortaya çıkmaya başlar. Dışarı çıkamama, tünelden geçememe, tek başına kalamama gibi agorafobik belirtiler de gelişebilir.


Panik atak belirtilerini ilk defa yaşayan kişi kalp krizi geçirdiğini sanarak acil servise başvurur. Hasta panik ataklarla baş etmeyi başaramadığında geçirdiği her atakta acil servise başvurmaya devam eder. Sonraki durak ise kardiyoloji ve ardından psikiyatri klinikleri olur.

 
Panik atakların genellikle, ne zaman ya da nerede ortaya çıkacağını tahmin etmek mümkün değildir. Panik atak tehlikeli değildir; ancak bu atakları yaşamak tatsız bir deneyimdir. 

Eğer panik ataktan  muzdarip olup olmadığınızı görmek istiyorsanız aşağıdaki panik atak testi ile kendinizi test edin.  Size yardım için buradayız.

panik atak belirtileri testiPanik atak belirtileri

İlk panik atak genellikle aile içi sorunlar, hastalık, kaza, doğum, boşanma, ayrılık, bir yakının ölümü gibi stresli dönemlerde ortaya çıkar. Panik atak belirtilerinin stresli bir yaşam dönemin ardından dinlenme dönemine geçtiğinizde başlama eğilimi vardır.

Bazı insanlar birkaç gün veya hafta içinde arka arkaya panik atak yaşayabileceği gibi bazı insanlar ise stresli dönem devam ederken bu dönemin bir aşamasında birkaç panik atak yaşayabilir. Bazen de herhangi bir bariz tetikleyici olmadan da panik ataklar ortaya çıkabilir. 

Bu yaşanan panik ataklar daha sonra yeni atakların ortaya çıkacağı şeklinde  korku ve endişeye (beklenti anksiyetesi) neden olur. Psikolojik yardım alınmadığında kısır bir döngü halinde ataklar devam eder.


Aslında gerçek bir tehlike durumunda ortaya çıkan korku vücudun normal bir tepkisidir. Örneğin bir kaplanla karşılaşırsanız onun öğlen yemeği olmamak için bu belirtiler işe yarar.Vücudumuzun otonom sinir sitemi hayatı tehdit eden bir durum olduğunda kendimizi emniyet almak için harekete geçer. Böylece bizi aktive ederek, daha hızlı tedbir almamızı sağlar. 

En sık görülen panik atak belirtileri

Panik atakların kendisi tehlikeli değildir. Bir panik atak  yaşandığı zaman vücut sanki gerçek bir tehlike varmış gibi hareket eder. Panik atak sırasında sıklıkla aşağıdaki belirtiler yaşanır:

Panik atak belirtileri  ne kadar süre sonra geçer
Panik atak genellikle 15-30 dakika arasında sürer. Bazen de saatlerce sürer ve döngüsel olarak devam eder. Nefes alma güçlüğü, göğüs ağrısı gibi fiziksel belirtiler kalp krizi belirtisi olarak yorumlanarak acil servise başvurulmasına neden olur.

Online terapi ile panik atak tedavisi mümkün mü

Yapılan araştırmalara göre online terapi ile e panik atak belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor.

Panik atak testi

Aşağıdaki ifadeleri son iki haftalık durumunuzu değerlendirerek cevaplayın. Test nihai tanı ve tedavi için yeterli değildir. Eğer durumunuz hakkında emin değilseniz, size en kısa sürede profesyonel yardım almanızı öneririz.

Doğru

Kısmen doğru

Doğru değil

1. Son altı ay boyunca, panik atak ya da yoğun korku ve kaygı durumu yaşadım.

2. Hiç beklemediğim bir anda, aniden en az bir panik atak geçirdim.

3. Durup dururken, belirli bir duruma ve nedene bağlı olmadan  panik atak geçirebiliyorum.

4. Panik atağım, genellikle en az on dakika sürer.

5. Başka bir panik atak daha geçireceğim diye sık sık  endişelenirim.

6. Kalp krizi  geçirmekten, delirmekten ya da kontrolümü kaybetmekten sık sık endişe duyarım.

7. Daha önce panik atak yaşadığım yerlerden kaçıyorum veya daha önceye göre kıstlı davranıyorum.

8. Geçmişteki en şiddetli panik atağı düşündüğünüzde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşadınız mı?
Nefes darlığı ve boğulma hissi.

9.Baş dönmesi, hissizlik, sersemleme veya baygınlık duygusu

10. Çarpıntı

11. Titreme ve sarsılma.

12. Terleme.

13. Boğuluyormuş hissi.

14. Mide bulantısı ya da karın ağrısı.

15. Uyuşma veya karıncalanma duyumları.

16. Kızarmalar (sıcak basmaları) veya titreme.

17. Göğüs ağrısı ya da rahatsızlık.

18. Ölüm korkusu.

19. Çıldırmaktan ya da kontrolsüz bir şey yapacağınızdan korkmak.

 

 

 

Panik atak testi sonucum ne anlama geliyor?

Test sonucunda 9 ve daha fazla soruya doğru yanıtı verdiyseniz panik ataklarınız ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir ve bu sonuç panik ataktan muzdarip olduğunuzu gösterir.
Testler profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi / terapi yerini tutmaz. 

 

Şimdi ne yapabilirim?

Panik atak son derece başarılı şekilde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavisinde Bilişsel davranışçı terapi (BDT) en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. BDT işlevsiz düşüncelerle davranış ve duyguların üstesinden gelmek için kullanabileceğiniz bir psiko-terapötik yaklaşımdır. Bu nedenle online terapi ile panik bozukluk tedavisinde kullanılan Bilişsel davranışçı terapi (BDT) yöntemi sayesinde vücudunuzun fiziksel belirtilerini kontrol etmeyi ve panik ataktan korunmayı öğrenirsiniz.

Terapilerde panik atağa nenen olan ve bu durumu devam ettiren negatif düşünce kalıpları ile hayatınızı kısıtlayan davranışlarınızı değiştirmeyi öğrenirsiniz.  Online psikolog rehberliğinde panik atağa yol açan durumlarla yavaş yavaş baş etmeyi öğrenir ve zamanla da bu belirtilerden tamamen kurtulursunuz.

Uygulanan terapilerin sonunda kaygı ve panik ataklardan uzak bir hayat sürdürmeniz mümkün olacaktır.

O halde daha neyi bekliyorsunuz? hemen şimdi terapiye başlayın.

Panik atak için nefes egzersizleri

Panik bozukluk tedavisinde en önemli şeylerden biri panik atakların kontrol altına alınmasıdır. Panik atakların ilaçsız kontrol altına alınmasında uygulanan yöntemlerden biri nefes egzersileri diğeri ise gevşeme egzersileridir. Panik atak ile başetmede kullanılan nefes egzersizi için videolu anlatım:
 http://www.videojug.com/film/how-to-help-someone-having-a-panic-attack

 

Panik bozukluk ve panik atak belirtileri hakkında daha önce ele aldığımız ilginizi çekebilecek şu yazılarımızıda okuyabilirsiniz:

 

 


Hazırlayan

Yayın tarihi: 14/09/2015


©Telif hakkı. Sitedeki yazılardan sitenin çalışır şekilde lingi verilmeden alıntı yapılamaz


|© 2010-2015 www.onlineterapiler.com