Köpekler korktuğumuzu koklayarak anlıyor, ya insanlar (Korkunun kokusu: Feromon)
Köpeği olanlar veya kırsal kesimde yaşamış olanlar bilirler, üzerinize gelen bir köpek eğer sizin korktuğunuzu anlarsa size saldırır. Veya gelip sizi koklar. Eğer köpek o sırada vücudunuzda feromon salgısına rastlarsa yandınız; çünkü artık siz ona göre potansiyel bir suçlusunuz. Muhtemelen bir kabahat işlediniz ve o nedenle korkuyorsunuz, bunun kanıtı da onun duyduğu feromon kokunuz.
Korkunca ter bezlerinizden Feromon adında bir madde açığa çıkıyor
Hayvanlar kendisine zarar vermeyecek kişilere kolay kolay saldırmazlar. Ancak "korkunun kokusu" bu durumu değiştirebilir. Bir insan veya hayvan korktuğunda diğer hayvanlar tarafından kolayca fark edilebilecek bir koku salgılamaya başlarlar. Eğer bir hayvana korkmadan yaklaşırsanız size saldırmaz; ancak korkmadığınızı duruşunuzla değil vücudunuzun salgıları ile iletmeniz gerekiyor. Bu da ancak gerçekten korkmamakla ve sakin kalabilmekle olabilir.
Şimdi sıkı durun! Korku bulaşıyor
Bazı araştırmacılara göre "korkunun kokusunu" tıpkı hayvanlar gibi insanlar da alabiliyor ve bu durum korkunun bulaşmasına neden oluyor. Eğer bu gerçekten doğru ise duygular bulaşıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre insanlar, korkan kişinin vücudundan salgılanan bir kimyasal olan feromon sayesinde onun korktuğunu algılayabiliyor ve buna tepki olarak korkmaya başlıyor.
Amerika’nın Stony Brook Üniversitesi’nden Dr. Lilianne Mujica-Parodi ve ekibi yaptıkları araştırmada bir grup dalgıcın koltuk altlarına emici ped yerleştirdiler. Önce dalgıçlarda korkunun olmadığı ısınma çalışmalarından sonra pedleri geri aldılar ve içindeki teri sprey haline getirdiler. Sonra tekrar pedleri yerleştirdiler ve bukez dalgıçlarda korkunun yaşandığı dalış esnasında salgılananan terle dolu pedleri alıp bu teri de sprey haline getirdiler. Sonra korku anında salgılanan ve korku yokken salgılanan ter kokularını 2 grup insana koklattılar. Bu gönüllü gruptan dalgıçların korku anında salgıladıkları teri koklayanların beyinlerindeki korkuyla ilgili bölgelerinin diğer gruba göre daha aktif hale geldiğini gördüler. New Scientist dergisinde yayınlanan bu araştırma sonucuna göre; çoğu hayvan gibi insan beyni de vücuttan yayılan feromon kokusunu alabiliyor ve bu koku korkuyu bulaştırıyor.
Konuyla ilgili diğer bir araştırmacı olan Prof. Gün R.Semin’e göre insan korkunun kokusunu alabiliyor ve bu durum korkuyu bulaştırıyor. Yani korkan kişinin salgıladığı kokuyu alan kişi de korkmaya başlıyor. Korkan kişinin ter kokusu diğer insanlara bilgi iletiyor ve bu bilgiyi alan kişi korkmaya başlıyor. Mesela MR cihazına girip korkan kişinin ter kokusu oraya siniyor ve bu koku arkasından gelen kişide de korkuya neden olabiliyor.
Ancak bazı araştırmacılar ise insanların hayvanlar gibi korkunun kokusunu alabileceğine inanmıyor. Onlara göre bu durum diğer memelilerde, burunda bulunan bir yapı sayesinde gerçekleşiyor. Bu yapı insanlarda da olmakla beraber ilgili yapının beyinle bağlantısı olmadığı düşünülüyor.
Eğer bu çalışmalardaki bilgiler ışığında insanların ya da hayvanların korktuklarında ter yoluyla salgıladıkları feromon maddesi insanlar tarafından da algılanabilirse bu durum olumlu veya olumsuz bir çok alanda kullanılabilir. Mesela savaş teknolojilerinde korkuya neden olan feromon bombaları üretilebilir ya da insanların korktuğu ve ortak kullanılan MR odaları,uçaklar,dişçi koltukları gibi mekanlar bu kokudan arındırılabilir.
Korkular ve fobiler hakkında daha fazla bilgi edinin
Yayın tarihi: 18/02/2014
©Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden alıntı yapılamaz.