sosyal medya bağımlılığıSosyal medya paylaşımları "gıpta etme hastalığına" neden oluyor

 

Tatillerde çok fazla Facebook'a giriyorsanız ve başkalarının eklediği tatil fotoğraflarını takip ediyorsanız “gıpta etme hastalığına” yakalanmış olabilirsiniz.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre: Başkalarının sosyal medya paylaşımlarına bakmak insanlarda gıpta etme duygusunun yoğunlaşmasına ve ruh sağlığının bozulmasına yol açabiliyor.

 

 

 

sosyal medya facebook bağımlılığıEn çok da pasif izleyici olan kullanıcılar mutsuz oluyor

Kopenhag'daki bir üniversitede yapılan ve Siber Psikoloji, Davranış ve Sosyal Ağ dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları ilginç bulgulara yer verdi. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 1.000'in üzerinde katılımcıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre, tatillerde başkalarının paylaşımlarını izlemek en çok da pasif kullanıcıların ruh sağlığını bozuyor.

Aşırı sosyal medya kullanımı insanlarda başkalarına karşı gıpta duygusu yaratıyor. Özellikle sosyal medyada kimseyle bağlantı kurmadan paylaşımları takip etmek kişilerin kendini daha kötü hissetmesine neden oluyor.

 

Sosyal medyada gerçekçi olmayan sosyal karşılaştırmalar yapılıyor

Sürekli olarak başkalarının sosyal medya maceralarına bakmak "gerçekçi olmayan sosyal karşılaştırmalar" yapılmasına yol açıyor. Başkalarının sosyal medya öykülerine bakmak için uzun zaman harcamak takipçilerde gıpta duygusunun yoğunlaşmasına ve ruh halinin bozulmasına yol açabiliyor.

Sosyal medyada aktif olarak paylaşımlarda bulunan ve insanlarla bağlantı kuranlar pasif izleyici olanlara göre çok daha olumlu bir deneyim oluşturuyor.

Ruh sağlığını korumak için sosyal medyanın kullanımında sınırlamaya gidilmesi gerekiyor ve ruh sağlığı ciddi anlamda etkilenenlerin iyileşebilmek için sosyal medyayı en az bir hafta boyunca tamamen kullanmayı bırakmaları gerekiyor.

 

Yazımızı Beğendiyseniz başkalarıyla da paylaşabilirsiniz:

Facebook'ta Paylaş

 

 

Facebook sayfamızı takip etmek için buradan beğenin:


Diğer güncel psikoloji araştırmaları için tıklayın


Yayın tarihi: 18/12/2016

©Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz.



|© 2010-2016 www.onlineterapiler.com