Panik bozukluk ve panik atak
Panik bozukluk tedavisi

 

Panik bozukluk ve panik atak tedavisi

Panik bozukluk, panik atak; Gençlik ve orta yaş dönemlerinde çok sık rastlanan, temel belirtisi kötü bir şey olacakmış hissi olarak ifade edilebilen ve kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen bir psikolojik rahatsızlık olan panik bozukluk günümüz insanının iş ve aile yaşantısını önemli ölçüde etkileyen bir hastalıktır.

Panik atak,panik bozukluk belirtileri: Panik bozukluğun en önemli belirtisi “kötü bir şey olacakmış hissidir.” Hasta başına kötü bir şey geleceğinden, öleceğinden, çıldırmak ve delirmekten, kontrolünü kaybetmekten korkar. Yoğun kaygı yaşayan hasta bu olumsuz düşüncelerden kurtulamaz ve kriz yada bayılma diye nitelendirdiği, panik nöbetleri geçirebilir.Halk arasında da en çok bu iki kavram yani panik bozukluk ve panik atak kavramları birbirinin yerine kullanılır. Panik bozukluk hastalığın genel adıdır ve bayılma şeklinde kendini gösteren nöbetler ise panik atak nöbetleridir. Panik bozukluk yoğun kaygı durumunun paniğe dönüşmesiyle panik atakları da beraberinde getirir.

Hasta panik nöbeti sırasında aniden başlayan; ateş basması ve terleme, bilinç bulanıklığı, sararma, nefes almakta güçlük, göğüs ağrısı, halsizlik ve baygınlık hissi, kontrolünü kaybetme ve ölme korkusu gibi belirtiler yaşar. Belirtiler ortalama 10-30 dakika sürer ve kendiliğinden geçer. Hasta panik nöbeti geçirdiğinde yakınları tarafından acil servise getirilir ve yapılan muayenede herhangi bir soruna rastlanmaz.

Panik atak belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz

 

Kas ağrısı
Terleme
Boğazda yumru,yutkunamama
Titreme
Uyuşukluk
Ateş Basması
Rüyadaymış gibi hissetme
Bulantı
Sızlama
Korku
Sarsılma Hissi
Kulakta ağrı
Sıkıntı
Nefes Kesilmesi
Baş ağrısı
Çarpıntı
Baygınlık hissi
Gerginlik
Baş dönmesi
Kas gerginliği
Soluksuz kalma
Görmede bulanıklık
Karında yanma

Panik atak belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz
Kas ağrısı
Terleme
Boğazda yumru,yutkunamama
Titreme
Uyuşukluk
Ateş Basması
Rüyadaymış gibi hissetme
Bulantı
Sızlama
Korku
Sarsılma Hissi
Kulakta ağrı
Sıkıntı
Nefes Kesilmesi
Baş ağrısı
Çarpıntı
Baygınlık hissi
Gerginlik
Karıncalanma
El-Ayak soğukluğu
Yüz kızarması

Panik atağın karıştırıldığı diğer hastalıklar

Panik atak en çok kalp rahatsızlıklarıyla karıştırılır ve hastalar önce acil servise daha sonra da kardiyoloji uzmanına başvurur. Yapılan muayene ve EKG tetkiklerinde herhangi bir bozukluk tespit edilmez ve durumun psikolojik olduğu anlaşılır. Fakat bedensel bir rahatsızlığı olmadığının anlaşılmasına rağmen çoğu hastanın kaygısı ortadan kalkmaz ve başına kötü bir şey gelecekmiş, kötü bir haber alacakmış, kontrolünü kaybedecekmiş ve delirecekmiş gibi düşüncelerden kurtulamazlar.Bu hastalar heyecanlandıklarında kalplerinin çarpmasını veya derin nefes almalarını, tansiyonlarındaki yükselme ya da düşüşü panik nöbetlerinin habercisi olarak yorumlar ve bu belirtilere odaklandıkları için belirtilerin şiddeti artar ve sonuçta da panik nöbeti geçirirler. Oysaki heyecan durumunda veya tansiyon hareketlerinde her sağlıklı insanın vücudu da aynı tepkileri verir ve bu tepkiler geçicidir. Panik bozukluğu olan hastalar bu belirtilere ne kadar çok odaklanırlarsa panik nöbeti yaşamaları da o oranda artar.

Panik atak günlük hayatı kısıtlıyor:

Hasta özellikle yoğun kaygı nedeniyle bayılmalar şeklinde panik atak nöbeti geçirilmişse aynı nöbetin tekrarlanacağına yönelik kaygılanır ve bu beklenti anksiyetesi nedeniyle hastanın günlük hayatını idame ettirmesi çok zorlaşır. Panik bozukluğu olan hastalar ev ve iş hayatında bir çok kısıtlamalara gider.Özellikle bazı hastalarda agorafobi gelişebilir ve yalnız başına dışarıya çıkmaktan, açık alanlarda dolaşmaktan, yolculuk yapmaktan kaçınır, daha önce nöbet geçirdiği yer ve durumlardan uzak durmaya gayret eder, evde yalnız kalmaktan korkar ve bu korkuları nedeniyle kısıtlı bir hayat yaşamaya başlarlar. Temel korkuları “ya gene nöbet gelirse ve yanımda bana yardım edecek birileri bulunmazsadır .”

Panik bozukluk tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Tedavi biraz uzun sürebilir ve tedavide ilaçların yanı sıra bilişsel-davranışçı terapi ağırlıklı psikoterapinin önemi büyüktür. İlaç tedavileriyle bozulan hormonel faaliyetler düzenlenmeye çalışılır ve bu tedavi 6-12 ay kadar sürebilir.Psikoterapi çalışmalarında ise hastanın panik bozukluğa yol açacağını düşündüğü durumlarla ve panik nöbetlerini tetikleyen yanlış düşünceleriyle ilgili olarak çalışılır. Nefes egzersizleri öğretilir. Ayrıca hastada çoğu zaman panik bozukluğa ek olarak agorafobi gibi günlük hayatını kısıtlayan sorunlar da ortaya çıktığı için sistematik duyarsızlaştırma yöntemiyle korkularının üzerine gitmesi için yardımcı olunur. (Psikolog ilhan Bozkurt'un bu yazısı Hürdüşün gazetesinde yayınlanmıştır)

Panik atak tedavisinde online terapi:

Panik atak tedavisinde uygulanabilecek diğer bir yöntem olarak online terapi seçeneği de mevcuttyöntemler içinde uygulanabilirliği açısından faydalı olabilir. Özellikle online psikolog tarafından verilecek ev ödevlerinin yazılı olarak verilmesi online terapinin bu alandaki önemli avntajlarından biridir.


Panik atakla baş etme yöntemleri:
Panik bozukluğu olan kişilerin her şeyden önce bu bozukluğun tedavi edilebilir olduğuna inanmaları gerekiyor. Aslında yaşadığımız her sorunla baş etmenin ilk kuralı da bu zaten, inanmak!

Panik bozukluk tedavisi  ne kadar sürer?

Panik bozukluk tedavisi  biraz uzun sürebilir ve tedavide ilaçlar, terapi veya bunların her ikisinin kullanıldığı yöntemler izlenir. İlaç tedavisi gereken hastalarda  kişinin bozulan hormonal faaliyetleri düzenlenmeye çalışılır ve bu tedavi  6-12 ay, ağır vakalarda daha da fazla sürebilir. Ancak benim şahsi fikrim bir kişi 6 ay içinde panik atak nöbetlerini kontrol altına alabilecek beceriyi kazanamıyorsa tedavi yöntemiyle ilgili bir eksiklik vardır. Ya tedaviyi sağlıklı şekilde yürütmüyor, ya tedavi sürecinde terapilere katılmıyordur. Aksi halde 6 aylık bir bilinçlenme sonucu kişinin an azından panik atak nöbetlerini kontrol edebilecek becerileri kazanması gerekir diye düşünüyorum.

Panik bozukluk tedavisinde hangi yöntemler uygulanır

Panik bozukluk tedavisinde özellikle  bilişsel-davranışçı terapi ağırlıklı yürütülen psikoterapinin önemi artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Terapi eklenmeyen bir panik bozukluk tedavisini ben düşünemiyorum.

Yeniden zihinsel yapılandırma

Psikoterapi çalışmalarında hastaya önce hastalığıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Bu hastalığın bedensel bir sorundan, yani kalp hastalığı gibi bir hastalıktan kaynaklanmadığı anlatılır. Yaşadığı bedensel belirtilerle ilgili yanlış zihinsel  değerlendirmeleri ve yorumları değiştirilir. Böylece hastanın panik bozukluğa yol açacağını düşündüğü durumlarla ve panik nöbetlerini tetikleyen yanlış düşünceleriyle ilgili olarak çalışma yapılarak zihinsel bir yeniden yapılandırma gerçekleştirilir.



Nefes egzersizleri ve sistematik duyarsızlaştırma yöntemi ile panik atağa son

Panik atak nöbetleriyle baş etmede önemli bir nokta olan nefes egzersizleri hastaya öğretilir. Ayrıca hastada çoğu zaman panik bozukluğa ek olarak yalnız kalamama, dışarı çıkamama, agorafobi gibi günlük hayatını kısıtlayan korkular  da ortaya çıktıysa bunun için korkularıyla kişi önce hayali olarak yüzleştirilir sonra da gerçek hayatta yüzleştirilir. Sistematik duyarsızlaştırma yöntemi dediğimiz bu yöntem psikolog tarafından uygulanarak hastanın korkularının üzerine gitmesi sağlanır.
Eğer bahsetmiş olduğum bu yöntemler doğru şekilde uygulanırsa panik bozukluğun tedavisi çok uzun yıllara sarkmadan gerçekleşebilir.

Panik atak ve panik bozukluk hakkında daha fazla bilgi için şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Panik atak nedir ve tedavisi nasıl yapılır

Panik bozukluk ve panik atak kendi kendine yardım klavuzu

Panik atak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Panik atak ve panik bozukluk ppt slayt sunumunu ise Panik bozukluk ve panik atak sunusu ppt slayt sayfamızdan indirebilirsiniz.

Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.