Panik bozukluk tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Tedavi biraz uzun sürebilir ve tedavide ilaçların yanı sıra bilişsel-davranışçı terapi ağırlıklı psikoterapinin önemi büyüktür. İlaç tedavileriyle bozulan hormonel faaliyetler düzenlenmeye çalışılır ve bu tedavi 6-12 ay kadar sürebilir.Psikoterapi çalışmalarında ise hastanın panik bozukluğa yol açacağını düşündüğü durumlarla ve panik nöbetlerini tetikleyen yanlış düşünceleriyle ilgili olarak çalışılır. Nefes egzersizleri öğretilir. Ayrıca hastada çoğu zaman panik bozukluğa ek olarak agorafobi gibi günlük hayatını kısıtlayan sorunlar da ortaya çıktığı için sistematik duyarsızlaştırma yöntemiyle korkularının üzerine gitmesi için yardımcı olunur. (Psikolog ilhan Bozkurt'un bu yazısı Hürdüşün gazetesinde yayınlanmıştır)
Panik atak tedavisinde online terapi:
Panik atak tedavisinde uygulanabilecek diğer bir yöntem olarak online terapi seçeneği de mevcuttyöntemler içinde uygulanabilirliği açısından faydalı olabilir. Özellikle online psikolog tarafından verilecek ev ödevlerinin yazılı olarak verilmesi online terapinin bu alandaki önemli avntajlarından biridir.
Panik atakla baş etme yöntemleri:
Panik bozukluğu olan kişilerin her şeyden önce bu bozukluğun tedavi edilebilir olduğuna inanmaları gerekiyor. Aslında yaşadığımız her sorunla baş etmenin ilk kuralı da bu zaten, inanmak!
Panik bozukluk tedavisi ne kadar sürer?
Panik bozukluk tedavisi biraz uzun sürebilir ve tedavide ilaçlar, terapi veya bunların her ikisinin kullanıldığı yöntemler izlenir. İlaç tedavisi gereken hastalarda kişinin bozulan hormonal faaliyetleri düzenlenmeye çalışılır ve bu tedavi 6-12 ay, ağır vakalarda daha da fazla sürebilir. Ancak benim şahsi fikrim bir kişi 6 ay içinde panik atak nöbetlerini kontrol altına alabilecek beceriyi kazanamıyorsa tedavi yöntemiyle ilgili bir eksiklik vardır. Ya tedaviyi sağlıklı şekilde yürütmüyor, ya tedavi sürecinde terapilere katılmıyordur. Aksi halde 6 aylık bir bilinçlenme sonucu kişinin an azından panik atak nöbetlerini kontrol edebilecek becerileri kazanması gerekir diye düşünüyorum.
Panik bozukluk tedavisinde hangi yöntemler uygulanır
Panik bozukluk tedavisinde özellikle bilişsel-davranışçı terapi ağırlıklı yürütülen psikoterapinin önemi artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Terapi eklenmeyen bir panik bozukluk tedavisini ben düşünemiyorum.
Yeniden zihinsel yapılandırma
Psikoterapi çalışmalarında hastaya önce hastalığıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Bu hastalığın bedensel bir sorundan, yani kalp hastalığı gibi bir hastalıktan kaynaklanmadığı anlatılır. Yaşadığı bedensel belirtilerle ilgili yanlış zihinsel değerlendirmeleri ve yorumları değiştirilir. Böylece hastanın panik bozukluğa yol açacağını düşündüğü durumlarla ve panik nöbetlerini tetikleyen yanlış düşünceleriyle ilgili olarak çalışma yapılarak zihinsel bir yeniden yapılandırma gerçekleştirilir.
Nefes egzersizleri ve sistematik duyarsızlaştırma yöntemi ile panik atağa son
Panik atak nöbetleriyle baş etmede önemli bir nokta olan nefes egzersizleri hastaya öğretilir. Ayrıca hastada çoğu zaman panik bozukluğa ek olarak yalnız kalamama, dışarı çıkamama, agorafobi gibi günlük hayatını kısıtlayan korkular da ortaya çıktıysa bunun için korkularıyla kişi önce hayali olarak yüzleştirilir sonra da gerçek hayatta yüzleştirilir. Sistematik duyarsızlaştırma yöntemi dediğimiz bu yöntem psikolog tarafından uygulanarak hastanın korkularının üzerine gitmesi sağlanır.
Eğer bahsetmiş olduğum bu yöntemler doğru şekilde uygulanırsa panik bozukluğun tedavisi çok uzun yıllara sarkmadan gerçekleşebilir.
Panik atak ve panik bozukluk hakkında daha fazla bilgi için şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Panik atak nedir ve tedavisi nasıl yapılır
Panik bozukluk ve panik atak kendi kendine yardım klavuzu
Panik atak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
Panik atak ve panik bozukluk ppt slayt sunumunu ise Panik bozukluk ve panik atak sunusu ppt slayt sayfamızdan indirebilirsiniz.
Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.