Online terapi nedir? Online psikolog uygulamaları hakkında en çok merak edilenler
Güncel psikolojik tedavi uygulamaları arasında her geçen gün trendi yükselen online terapi ve online psikolog uygulama siteleri gerek ücretleri gerekse ulaşım kolaylığı sayesinde terapiye ihtiyaç duyanlara muhteşem bir terapi deneyimi sunuyor. Yurt dışında ve Türkiye'de merak uyandıran uzaktan psikolojik yardım ve danışma uygulamaları psikologlar, akademisyenler ve psikolojik yardım ihtiyacı olanlar tarafından önemli bir ilgi görüyor.
Online terapinin tarihi gelişimi
Online terapi günümüzde ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 15 yıldır bilim çevreleri tarafından önemli ölçülerde tartışılmakla birlikte aslında tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Tarihte telepsikiyatri olarak adlandırılan online terapi uygulamaları 1959 yılında Nebraska Üniversitesi'nde, Nebraska Psikiyatri Enstitüsünce Norfolk Devlet Hastanesiyle yapılan işbirliği sonucunda kapalı devre televizyon sistemi ile uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise son 5 yıldır bu alanda hızlı bir gelişme olduğu görülmektedir. Telepsikiyatrinin tarihi gelişimi hakında daha fazla bilgi edinmek için telepsikiyatri konulu bir önceki yazımızı okuyabilirsiniz
Online terapi ve yüz yüze terapi arasındaki farklılıklar ve benzerlikler
Online terapi mekansal farklılık dışında yüz yüze terapi ile yöntemsel açıdan bir farklılık göstermemektedir. Yüz yüze terapilerde uygulanan bilişsel davranışçı terapi, varoluşçu terapi, destekleyici psikoterapi gibi ekollar online terapi ile de rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Hatta özellikle bilişsel davranışçı terapi hastalara ve danışanlara yazılı materyallerin öğretilmesini de içerdiği için online terapide daha etkili bir öğrenme süreci oluşturmaktadır. Her iki terapi uygulamasında da belirli bir süre vardır, belirli bir ücret uygulanır, haftalık veya günlük görüşme aralıkları vardır, takip görüşmeleri yapılır.
Online psikolog nasıl olunur
Yukarıda saydığımız özellikler bir online psikologta mutlaka bulunmalıdır. Bunun yanısıra online psikolog becerisi psikoloji bölümünden mezun olan ve psikolog ünvanı alan kişilerin internet teknolojileri konusunda kendisini yetiştirmesi ile kazanılabilecek bir beceridir. Bilgisayar ve internet ağları hakkında bilgi sahipi olmak önemlidir. İnternet üzerinden yapılacak terapilerde terapistin bu güveni danışanına vermesi önemlidir.
Online terapi eğitimi
Online terapi eğitimleri günümüzde daha çok internet üzerinden video konferans yoluyla gerçekleştirilen mesleki konulardaki eğitimler şeklinde tanımlanmaktadır. Farklı mekanlarda bulunan meslek elemanları ilgi duydukları konularda diğer uzamanlardan telekonferans yoluyla eğitim alabilmektedirler; ancak bu yeni bir uygulama değildir günümüzdeki tek fark internet gibi yeni kanalların oluşmuşmasıdır.
Online terapi eğitiminden asıl kastettiğimiz şey ise online terapi uygulayacak terapistlerin yetiştirilmesidir. Online terapi bu uygulama için gerekli teknolojiler konusunda eğitim almış yeterli kişiler tarafından yapılmalıdır. Ancak şuan için ISMHO nun bazı girişimleri dışında online terapi eğitimi veren ve online psikolog yetiştiren herhangi bir kurum ya da kuruluş yoktur. Bu nedenle eğitim şartı sağlanamadığı durumlarda online terapi konusunda deneyimli ve bu alanla ilgili bilimsel çalışmalar yapan psikologlar tercih edilebilir.
Online terapinin avantajları ve dezavantajları
-
Online terapinin en önemli avantajlarından biri psikoloğa ulaşılabilirliği ve yüz yüze tedaviye başvuru oranlarını artırmasıdır. Online terapiler dünyanın neresinde olursanız olun psikoloğa internet veya telefon yolu ile kolaylıkla ulaşmanızı sağlar.
Online terapinin bir diğer önemli avantajı da tedavi takiplerini kolaylaştırmasıdır. Örneğin bir psikologla 4 seanslık terapi yaptınız ve tamamladınız. Farklı şehirlerde oturmanız ya da iş yoğunluğunuz nedeniyle kontrollere gitmeye fırsatınız olmuyor. Böyle durumlarda takip görüşmelerini rahatlıkla internet üzerinden yapabilirsiniz.
-
Psikolojik tedavilere ayırmak için kısıtlı bütçeye sahipseniz online terapi tam size göre bir uygulamadır. Yüz yüze terapiye göre neredeyse yarı fiyatına terapi alabilirsiniz. İnternet üzerinden ücret araştırması yaptığınızda çok avantajlı terapi seçnekleri bulmak mümkün. Terapistler online terapi randevularını iş yoğunluğunun olmadığı saatlere verdikleri için daha uygun ücretlendirmeler yapmaktadırlar.
Eğer bedensel bir engeliniz veya dışarı çıkma korkunuz(agorafobi) varsa evinizden dışarı çıkmadan ev ortamında terapi alabilirsiniz.
Aldığınız psikolojik yardım nedeniyle toplum tarafından damgalanmaktan korkuyorsanız online terapi aldığınızı kimse görmez ve bilmez, paylaştığınız sorunlar anonim kalır.
Uyuşturucu madde kullanımı, kumar alışkanlığı gibi başkalarının bilmesini istemediğiniz sorunlarınız varsa online terapi ideal bir yoldur.
Asker veya emniyet personeliyseniz ve kurumunuzun psikolojik yardım aldığınızı bilmesi halinde görevinizle ilgili olumsuzluklar yaşanabileceğinden korkuyorsanız online terapiyi tercih edebilirsiniz.
-
Yüz yüze konuşarak derdinizi anlatmaktan çekineceğiniz sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız online terapi önemli bir kolaylık sağlar. Cinsel sorunlar, ailevi sorunlar veya çekingenlik bu konulardan bazılarıdır.
-
Terapi almaya bir türlü ikna edemediğiniz bir yakınınız varsa internet üzerinden bir psikologla temasa geçirmeniz onun tedaviye ikna edilmesine önemli bir katkı sağlar.
Söz uçar yazı kalır, ben konuşulandan çok yazılanı daha iyi anlarım ve ihtiyaç duyduğumda tekrar okurum diye düşünüyorsanız online terapi tam size göre. Yazışmalarınızı dilerseniz daha sonra okumak üzere saklayabilirsiniz.
İnsanların hayatının önemli bir kısmı yolda veya birini beklerken geçiyor.Yüzyüze terapi için yol gitmek ve sıra beklemek gibi zaman kayıplarını online terapide yaşamazsınız. Yoğun iş temponuz varsa veya evhanımıysanız çocuğunuzu ve işlerinizi bırakabileceğiniz bir yardımcınız yoksa oturduğunuz yerden öğle arası, akşam, hatta gece 12 de online psikoloğunuzla terapi yapabilirsiniz. Sıra beklemek, kayıt olmak, yol parası ödemek gibi detaylarla uğraşmazsınız.
Online terapi ücretleri ne kadar?
Online terapi için en çok merak edilen ve soru sorulan konuların başında online terapi ücreti gelmektedir. Online terapi üceretsiz mi yoksa ücretli mi? Bir çok online terapi sitesi yüzyüze terapiler gibi online terapi hizmetini de ücretli bir hizmet olarak sunmaktadır. Bunun aksini düşünüp ücretsiz online terapi beklentisi içine girmek internet kullanıcı sayısının milyarları bulduğu dünyamızda pek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Yurt dışındaki bazı ülkelerde özel sigorta kurumları online terapi uygulamalarını da karşılamaktadır. Yine bazı hayır kurumları telefonla yardım ve yönlendirme, rehberlik gibi kısa süreli online yardımlar vermektedir; ancak Türkiye'de henüz ücerstiz online terapi uygulaması yoktur.Ülkemizde en güncel online terapi ücerteleri süreye ve uygulanan yönteme göre fiyatları değişmekle birlikte 45TL den başlayıp 200TL ye kadar değiğişmektedir.Online terapi ücretleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için online terapi ücretleri konulu bir önceki yazımızı okuyabilirsiniz
Online terapi hizmeti alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Online terapi hizmeti almak isteyen kullanıcıların zarar görmemeleri için önerilerimize dikkat etmeleri faydalı olacaktır. Psikolog olmadığı halde kendisini psikolog olarak tanımlayan, terapi uygulaması yaptığı yönünde yanıltıcı reklam ve içerik barındıran sahte psikologlara malesef internet ortamında sıkça rastlıyoruz. Bu tür maduriyetlerden korunmak için öncelikle online terapinin geleneksel yöntemlerle, yani psikoloğun kliniğindeki koltukta oturarak yapılan terapi uygulamalarından farklı olmadığı bilinmelidir. Kliniklerde terapi için gereken meslek etiği ve yasal şartlar ne ise internet ortamındaki terapilerde de bu şartlar aynen geçerlidir.
Online terapinin yüz yüze terapiden tek farkı danışanla terapistin aynı mekanda bulunmadan terapotik iletişime girmesidir. Bu nedenle klinik ortamda uygulanan terapilerde dikkat edilmesi gereken tüm kurallar online terapi için de geçerlidir.
Online terapi hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken başlıca konular şunlardır
-
Onlineterapist ve danışanı arasında karşılıklı güven ve gizlilik mutlaka sağlanmalıdır.
-
Online terapi hizmeti alınacak kişinin gerçek bir psikolog olup olmadığının anlaşılması için hizmet alınacak kişiden kendisinin psikolog olduğunu ıspatlaması ve kimlik doğrulaması yapması mutlaka istenmelidir.
-
Deneyimli psikologlar tercih edilmeli. Terapistin online terapi konusunda nekadar zamandır çalıştığı öğrenilmeldiir.
-
Görüşmeye başlamadan önce online terapi için online yazışma veya görüntülü görüşme gibi ne tür bir yöntemin uygulanacağı psikologtan öğrenilmelidir.
-
Terapi seanslarına başlamadan önce terapi uygulaması hakkında bir sözleşme yapılmalıdır.
-
Terapi sözleşmesinde terapi ücreti, seans süresi, seansların ne kadar sıklıkla yapılacağı, ödemenin hangi kanalla yapılacağı, terapinin olası dezavantajları ve alternatifleri gibi konular belirlenmelidir.
İnternetten psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli ve hangi özellikler aranmalı
Seçeceğiniz online terapistin profesyonel kimlik taşıması önemlidir. Bilgelik, şefkat, iyi karakter ve tanınmışlık terapistte olması gereken temel özelliklerdir; ancak bunlar yeterli değildir. Yetkili ve ehil terapist olmak için online psikolog çalıştığı alanla ilgili akdemik ve bilimsel bakış açısına sahip olmalıdır. Bilimsel gelişmeleri takip etmeli ve alanıyla ilgili bilimsel yayın ve araştırmalar yapmalıdır.
-
İyi bir online terapist, önce üniversitelerden psikoloji lisans eğitimi almalı ardından yine yetkili üniversitelerden uzmanlık ve meslek odalarından eğitim ve terapi yetki sertifikası almış olmalıdır.
-
Terapi uygulayacak kişinin Lisans düzeyinde psikoloji eğitiminden sonra Klinik psikoloji alanında da en az yüksek lisans derecesine sahip olması gereklidir. Lisans eğitimi psikoloji bölümü olmayan ve sadece yüksek lisanını Klinik psikolojide yapmış olan kişiler terapide yetkili olarak değerlendirilmemelidir (işletme veya öğretmenlik mezunu birinin klinik psikolojide yüksek lisans yapıp terapistlik iddia etmesi gibi).
-
Profesyonel kimliğe sahip tüm psikologlar niteliklidir; ancak bu her psikoloğun her alanda iyi olacağı anlamına gelmez. Örneğin Klinik psikolog olup aile terapistliği eğitimi de almış bir psikolog sadece klinik psikoloji eğitimi almış psikologdan daha niteliklidir. Bunların her ikisine de sahip olup 10 yıldır bu alanda çalışan bir psikolog 1 yıldır bu alanda çalışana göre daha iyidir. Ya da çocuklarla ilgili bir sorunun çözümünde uzun süre çocuklarla çalışan ve bu alanda deneyimli bir psikolog, evlilik konusunda deneyimli bir psikologdan çocuk konusunda daha iyidir. Uzman klinik psikolog hakkında daha fazla bilgi edinin
Online terapi bilimsel bir yöntem midir?
Online terapi hakkında yurt dışında özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde makale, araştırma, yüksek lisans ve doktora tezleri, kongre ve sempozyum çalışmaları başta olmak üzere ciddi bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Yapılan bu araştırmaların hemen hemen tamamı online terapinin ağır psikotik hastalıklar dışındaki diğer psikolojik sorunlar için yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Türkiye'de online terapi uygulamaları hakkında bilimsel çalışma ve uygulama yapan psikologlar
Online terapi ve online psikolog uygulamaları ülkemizdeki yeni çalışma alanlarındandır. Özellikle 2010 yılından itibaren Türkiye'de yapılan bazı bilimsel online terapi makale çalışmaları bu alanda ülkemizdeki ilk çalışmalardır.
Dr.Shereen Khan tarafından yazılan ve Dünyanın en iyi 40 Üniversitesinden biri olan The British Columbia üniversitesi tarafından onaylanan "Online Therapy: Client and Counsellor Experiences" konulu doktora tezi.
Online terapide kullanılan başlıca yöntemler nelerdir
Online terapi; web siteleri üzerinden online yazışma, e-posta ile danışma, kameralı görüşme, telefonla görüşme ve kendi kendine yardım kılavuzları gibi yazılı materyal paylaşımı yöntemleriyle uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden en sık başvurulanı skype gibi online görüşme uygulamalarının yapıldığı web tabanlı internet uygulamalarıdır.
Online terapi sitesi ile psikolojik yardım veren uygulamaların özellikleri nelerdir
Online terapi uygulamaları ve uzaktan psikolojik yardım hizmeti veren bir çok online terapi sitesi vardır. Bu uygulamaların üç ana türü olduğu görülmektedir. Bunlar; 1) Bilgi ve danışmanlık veren web siteleri, 2)-Geleneksel yardım kuruluşlarının web siteleri 3) Online psikologların bireysel olarak hizmet verdiği sitelerdir.
Online terapi kimler ve hangi psikolojik sorunlar için için uygun bir yöntemdir
Yapılan araştırma sonuçlarına göre online terapi şizofreni gibi ağır psikolojik hastalıklar ve madde bağımlılığı için diğer sorunlara göre daha düşük başarı göstermektedir. Ancak ilaç tedavisi görüp hastalık belirtileri ve atakları yatışmış psikotik hastalarda tedaviyi takip amaçlı görüşmeler ya da psikoeğitim için uygun bir yoldur.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre online terapinin en çok yarar sağladığı hastalıklar ve psikolojik sorunlar ise şunlardır: aile danışmanlığı,anksiyete,panik bozukluğu,yeme bozuklukları,travma sonrası stres bozukluğu,karmaşık kayıp ve yas,tekrarlayan baş ağrısı, kulak çınlaması,major depresyon,cinsel sorunlar,fobiler,kişilik bozuklukları, histeri ve hipokondriazis,obsesif kompulsif bozukluk. Yine hastalık sayılmayan aile ve evlilik sorunları, yaşam koçluğu, kariyer ve okul sorunları gibi sorunlar için de uygun bir yoldur.
Online terapi çeşitleri
-
Online bireysel psikoterapi: Bu uygulamada kişi bireysel olarak internet üzerinden online yazışarak ya da görüntülü olarak online terapiye alınır. Danışan ve terapistin karşılıklı etkileşim içinde yürüttüğü terapi şeklidir.
-
Online evlilik (çift) ve aile terapisi: Bu uygulamada terapist ile çiftler karşılıklı olarak ya da ayrı ayrı görüşme yapar.Terapsit önce eşlerle tek tek görüşebilir ve daha sonra üçlü görüşmelere geçilir. Eşlerin aynı bilgisayardan ya da farklı bilgisayarlardan terapist ile aynı anda etkileşime geçmesi şeklinde uygulanabilir. Skyepe programında görüşmeye başkalarını davet et ve ekle seçeneği bu işlem için yeterlidir.
-
Online cinsel terapi: Cinsel terapi de bireysel terapide olduğu gibi danışan ve terapist şeklinde bireysel olarak uygulanabilir ya da evlilik ve çift terapisindeki gibi eşlerle aynı anda uygulanabilir.
-
Online grup terapisi: Online grup terapisinde evlilik terapisinde uygulandığı gibi görüşmeye aynı anda birden fazla kişinin eklenmesi ile terapi gerçekleştirilir.
-
Online kariyer psikolojik danışmanlığı: Bireysel veya grup şeklinde kariyer,iş, eğitim gibi konularda danışmanlı ve rehberlik hizmeti verilir.
-
Online yaşam koçluğu: yaşamda karşılaşılan sorunlarla ilgili bireysel olarak danışanlara rehberlik ve danışmanlı hizmeti verilir.
Online terapi kimler için uygun bir yöntem değildir
Online terapi şizofreni gibi ağır psikiyatrik bozuklukların atak dönemlerinde,disosiyatif bozukluklar, intihar düşüncesi olanlar ve 18 yaşın altındakiler için uygun bir yöntem değildir.
Online terapiye başvururken hangi yöntem sizin için daha uygundur
Probleminiz çok karmaşık değilse ve belirginse, sadece kısa bir öneriye ihtiyaç duyuyorsanız e-posta ile danışma sizin için uygun olabilir.
Eğer sorununuz karmaşıksa (evlilik sorunu,depresyon,cinsel sorunlar,ilişki sorunları,panik bozukluk vb.) ve uzun süredir devam ediyorsa canlı psikolojik yardım uygundur. Bu durumda psikologla önceden belirlenecek gün ve saatler de belirli bir süre konuşarak ya da yazışarak terapi sizin için daha uygun bir yoldur.
Online terapi için etik kurallar
Online terapi uygulamaları için etik kurallar belirleme çalışmaları gerek dünyada gerekse ülkemizde çeşitli dönemlerde yapılmıştır. Amerikan Psikoloji Derneği (APA)'nın başta olmak üzere belirlediği bazı taslak etik kurallar bulunmaktadır. Ancak çalışmalar şuan için taslak aşamasındadır. Online terapi uygulamalarında dikat edilmesi gereken başlıca etik kurallar şunlardır:
-
Etik kural 1: Online terapi için danışan ve terapist arasında uzaktan psikolojik yardım sözleşmesi yapılmalıdır.Terapi sözleşmesinde terapi ücreti, seans süresi, seansların ne kadar sıklıkla yapılacağı, ödemenin hangi kanalla yapılacağı, terapinin olası dezavantajları ve tedavi alternatifleri gibi konular belirlenmelidir.
-
Etik kural 2: Online terapi hizmeti verecek uzmanın yetkili bir uzman olduğunun danışan tarafından anlaşılması için her görüşme öncesi kimlik doğrulaması yapılmalıdır.
-
Etik kural 3: Paylaşılan bilgilerin gizliliğinin korunması için gerekli teknolojik alt yapılar sağlanmalıdır.
- Etik kural 4: Uygulamanın doğurabileceği olası riskler ve uyuşmazlık halinde başvurulabilecek kanallar danışana bildirilmelidir.
- Etik kural 5: Terapi uygulaması; sertifikalı Klinik psikologlar veya psikoterapi eğitimi almış psikiyatristler tarafından yapılmalıdır.
- Etik kural 6: İlaç tedavisine başlama, doz ayarlama veya ilaç tedavisini bırakma gibi psikofarmakolojik uygulamalar yapılmamalıdır.
- Etik kural 7: İntihar düşüncesi olanlar, 18 yaş altındakiler, yasa dışı madde kullanımı olanlar, kriz durumundaki kişiler ve psikotik hastalar online terapiye alınmamalıdır.
- Yüz yüze terapiler için geçerli olan tüm etik kurallara uyulmalıdır.
Online terapi Etik kuralları hakkında daha fazla bilgi edinin
Online terapilerde yaygın olarak uygulanan psikoterapi ekolleri ve yöntemleri
Online terapi uygulamalarında en sık kullanılan yöntem Bilişsel davranışçı terapidir. Çünkü bilişsel davranışçı terapilerde yazılı ve görsel materyal kullanımı, eğitimler ve ev ödevleri kritik öneme sahiptir. Bu eğitim ve uygulamaların yazılı olarak yapılması, seanslarda konuşulanların daha sonra da okunabilmesi gibi kolaylıklar sağlayarak terapinin etkinliğini ve faydasını artırmaktadır. Online terapi için uygulanabilecek diğer psikoterapi yöntemleri ise şunlardır:
- Varoluşçu psikoterapiler
- Kişilerarası psikoterapi
- Destekleyici psikoterapi
- Davranışçı terapiler
- Psikodinamik psikoterapiler
- Danışan merkezli psikoterapi
- Bilişsel terapiler
Online terapi hizmetine en çok kimler başvurmaktadır
- Bilgisayar ve internette gün içinde vakit geçirenler
- Yoğun iş temposu olanlar
- Yurt dışında yaşayanlar
- 40 yaş altındaki kişiler
- Kadınlar
- Üniversite mezunları
- İnternetten online alış veriş yapanlar
- İlişki sorunları yaşayanlar
- Ekonomik ve daha ucuz terapi hizmeti arayanlar
- Psikoloğa istediği her an ulaşmak isteyenler
Online terapi uygulamalarına daha fazla başvurmaktadırlar.
Online terapi ve psikolog ile ilgili medya uygulamaları
İnternette en çok izlenen rahatlatan online terapi müzik videoları şunlardır:
Rahatlatan online terapi müzigi, online... paylaşan: onlineterapi
Online terapi ile ilgili kamu yararına çalışmalar yapan dernek isim ve adresleri
- Amerikan psikoloji Derneği (APA)
- International Society for Mental Health Online ( ISMHO)
Online terapi hakkında faydalanılabilecek kaynaklar
-
Bilimsel makaleler:
Bozkurt, İ (2013). "Psikolojik yardım uygulamalarında yeni trend: Online terapiler" International Journal of Human Sciences.
- Online terapi(Online therapy) araştırma kitapları:
-
Online terapi siteleri:
ABD ve avrupa ülkelerinde bir çok online terapi sitesi bulunmaktadır.Online terapi ve psikolog uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiler edinebileceğiniz başlıca türkçe online terapi siteleri şunlardır:
www.onlineterapiler.com
Online terapi ve psikolojik danışma hakkında ücretsiz video izleyebileceğiniz terapi örnekleri ve bilgilerin paylaşıldığı Youtube kanalları ise şunlardır:
https://www.youtube.com/channel/UCiaYfQCc_RcekeP9HkJk6Og
https://www.youtube.com/channel/UCiaYfQCc_RcekeP9HkJk6Og/feed
- Online terapi hakkında gazete ve internet haberleri
New York Times: Terapist olmadan Terapi deneyin
Bilişsel davranışçı terapi uzun süren depresyon ve diğer ruh sağlığı sorunları için en etkili tedavi olarak kabul edilmiştir. Artık bu tedavi için bir terapiste gitmenize gerek yok. Aynı anda bir çok kişinin çok düşük maliyetlerle terapi görmesini sağlayan online terapi psikolojik tedaviler için bir devrim yaratabilir.
Fox News: Online terapi sizin için doğru yöntem mi: http://www.foxnews.com/health/2015/07/17/is-online-therapy-right-for/
Bu makalemizde A'dan Z'ye online terapiyi tüm ayrıntılı yönleriyle inceledik. Online psikolog ve terapi uygulamaları hakkında görüş, öneri ve yorumlarınızı paylaşmak; daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz ve online terapi hakkında şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
- Online terapinin avantajları
- Online terapi araştırmaları
Yayın tarihi: 16/08/2015
© Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden haber nitelikli kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz. Makelenin tamamı yazarının izni olmadan yayınlanamaz, kopyalanamaz.