eşcinsellik tedavisiEşcinsellik belirtileri, nedenleri ve tedavisi

 

Eşcinsellik, eşcinseller ve ailelerinin gerek yaşadıkları toplumlarda gerekse kendi içlerinde çok ciddi çatışmalar yaşamasına neden olabilmektedir. Eşcinsellik belirtileri olan kişiler ile onların yakınları toplumsal, kültürel ve dini inançlar açısından bir çok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu nedenle psikolojik yardıma ve desteğe ihtiyaçları vardır. Kadınlarda ve erkeklerde küçük yaşlarda başlayan eşcinsellik belirtileri kişi tarafından anlaşılır ve farkedilmeye başlandığında bu eğilimi olan kişiler ve aileleri eşcinlellik tedavisi var mı diye araştırmaya başlarlar. Bu konuyu araştırırken eşcinselliğin nedenleri nelerdir, eşcinsellik nasıl anlaşılır, testi var mı, ya da islamda ve diğer dinlerde eşcinsellik günah mı gibi sorular da kafalarını kurcalamaya başlar.

 

Eşcinsellik nedir

Eşcinsellik kavramı ve diğer bazı cinsel kimlik ya da sorunları ile ilgili kavramlar birbirine karıştırılabilmektedir. LGBT diye yapılan kısatmanın açılımı lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender dir.Bu harflerin her biri kendi açıısndan ayrı bir popülasyonu temsil, etmekte olup LGBT bir şemsiye terim olarak kullanılmaktadır. Ancak Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler. birbiirnden benzersiz sorunlar da yaşamaktadırlar. Ayrıca, lezbiyen, homoseksüel erkekler, biseksüel erkekler ve kadınlar, travesti ve transseksüel insanlar arasında, ırk, etnik köken, sosyoekonomik durum, coğrafi konum, yaş ve diğer faktörlere bağlı olarak alt popülasyonlar da vardır.

 

Eşcinsellik belirtileri ve eşcinsellik testi

Eşcinsellik belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte en önemli belirtisi kişinin kendi cinsinden olanlara ilgi duymasıdır. Bir kadının cinsel ve duygusal olarak kadınlara ilgi duyması bir erkeğin duygusal ve cinsel olarak bir erkeğe ilgi duymasıdır. Eşcinsel olmayan bir kişi için kendi cinsinden birine duygusal ve cinsel ilgi duymak nekadar ters ise eşcinsel bir kişinin de karşı cinse duygusal ve cinsel ilgi duyması o kadara ters gelir. Eşcinsel bir erkek başka bir erkeğe aşık olur onunla olmaktan hoşlanır, eşcinsel bir kadın başka bir kadına aşık olabilir onula olmaktan veya lezbiyen ilişki yaşamaktan hoşlanabilir. Tek tip bir eşcinsellik belirtisi saymak pek mümkün değildir. Eşcinseller toplum tarafından onun cinsel kimliği için biçilmiş rollerden hoşlanmayabilir, giyim kuşam, saç sitili ve ilgi alanları karşı cinsinkine de benzeyebilir. Eşcinsellik testi diye bilinen bazı testler vardır. Aşağıdaki bilgileri doldurarak sayfamızda eşcinsellik testi çözebilirsiniz. Ayrıca mmpi kişilik testi de eşcinsellik belirtilerini ve derecesini tespit etmekte önemli bir testtir.

Eşcinsellik nedenleri nelerdir

Bazı eşcinsellik nedenleri bilinebilirken bazılarının nedeni kesin olarak bilinememektedir. Eşcinsellik nedenleriyle ilgili en çok bilinen faktörlerden biri; küçük yaşlardaki ilk cinsel deneyimin kendi cinsi ile olması sayılabilir. Kendi cinsinden birinin yaptığı tecavüz ve tacizler ya da gönüllü birliktelikler cinsel kimliğin gelişmesinde taravmatik bir etki oluşturabilmektedir.

Yine özdeşim sorunları yani küçük yaşlarda kendi cinsinden olan anne ya da baba ile sağlıklı kurulamayan ilişkiler cinsel kimlik rollerinin öğrenilmesini zorlaştırabilmekte ve özdeşim kurulamadığı için kendi cinsinden olan anne ya da babadan öğrenilememektedir. Babasından nefret eden bir çocuğun ya da babasını çok az gören bir çocuğun baba ile özdeşim kuramaması buna örnek olarak verilebilir.

 

 

Eşcinsellik tedavisi var mı

Eşcinselliğin tedavi edilip edilemeyeceği ya da tedavisinin gerekli olup olmadığı konularında farklı görüşler vardır. Burada önemli olan eşcinsel eğilimleri olan kişinin bu eğilimleri değiştrmek isteyip istemediğidir. Bazı kişiler bu eğilimlerinden ciddi derecede rahatsızlık duymaktadır. Bu nednele kendinden nefret eden, kendini suçlayan, depresyone giren, inaçları nedeniyle kendini kötü hisseden bir çok kişi olduğunu klinikteki çalışmalarımda bizzat görmekteyim.

Eğer kişi kendisindeki eşcinsel eğilimlerden rahatsız oluyorsa ve değişmek istiyorsa o zaman bu konuda ona yardım edilmelidir. Bunun için kişinin normal kabul etmediği bu eğilimi kişiye normal olarak kabul ettirmeye çalışmayacak bir klinik psikologdan terapi alınmalıdır.

Eşçcinsel eğilimini değiştirmek istemeyen kişilere ise zorla ve gönülsüzce bu eğilimini değiştirtmek zaten mümkün değildir. Eğilimlerini normal kabul eden ve yaşamak isteyen çoğu kişinin de yukarıda saydığımız kültürel nedenlerle bir çok sorun yaşması ve yaşadığı çatışmaların stresi nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyacı duyacağı da bir gerçektir.

 

Online terapi ile eşcinsellik tedavisi ve psikolojik destek

Cinsel konularda psikoloğa başvuru yapmayı kolaylaştıran ve kimlik açıklamadan terapi alma imkanı sağlayan online terapi uygulaması eşcinsellik ve diğer cinsel sorunların terapisinde mükkemmel bir uygulamadır.

 
Eşcinsellik testi (homoseksüellik testi)

Aşağıdaki soruları okuyarak cinsel eğiliminiz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Durumunuza uygun olan ifadeleri "Doğru"  Durumunuza uygun olmayan ifadeleri  ise "Yanlış" olarak işaretleyin.

Doğru

Yanlış

Kararsız

1.Hiçbir zaman cinsel istek veya haz duymadım.

2.Hangi cinsiyete daha fazla ilgi duyduğuma karar veremiyorum.

3.Kendi cinsiyetimden biriyle cinsel ilişkiye girmeyi (seks yapmayı) itici ve iğrenç buluyorum.

4.Hem erkeklerle, hem de kadınlarla cinsel ilişki (seks) deneyimi yaşamadan ölmek istemezdim.

5.Hiç kimseyle herhangi bir cinsel ilişki yaşama isteği duymuyorum.

6.Bir toplu sekse katılan kişilerin cinsiyetlerinin ne olduğu benim o grup sexe katılıp katılmayacağıma karar vermemde önemi yoktur.

7.Erkeksem gay, kadınsam lezbiyen  pornosu izlemekten kaçınırım (kendi cinsiyetinize göre değerlendirin).

8.Uygun ortam veya şartlarda herhangi birine cinsel ilgi duyabilirim.

9.Başkaları hatalar yaptığınızda kendimi  üzgün hissediyorum.

10. Birisi önümde çok yavaş ilerlediğinde öfkelenirim.

11.Cinsel yönelimimle ilgili olarak her zaman çok rahat olmuşumdur.

12.Erkeksem erkekleri, kadınsam kadınları karşı cinsten daha çekici bulurum.

13.Üç kişilik yapılan seksi (threesome) sex yapanlar içinde kendi cinsiyetimden biri de bulunacağı için tuhaf bulurum.

14.Kadınsam sadece kadınlara, erkeksem sadece erkeklere ilgi duyarım (kendi cinsiyetinize göre değerlendirin).

15.Seks sırasında partnerime teslim olurum.Bir dönem sakinleşmek için bazı maddeler kullandım (alkol, uyuşturucu ya da ilaç gibi)

 

 

Eşcinsellik Testinin puanlaması ve değerlendirmesi:

Yukarıdaki teste verdiğiniz cevaplara göre cinsel eğiliminiz muhtemelen aşağıdaki 8 eğilimden biridir:

1-Heteroseksüel
2-Baskın Heteroseksüel
3-Olasılıkla eşcinsel
4-Hem heteroseksüel hem eşcinsel ilişki yaşayan
5-Baskın eşcinsel nadir heteroseksüel  
6-Baskın heteroseksüel nadiren eşcinsel nadir
7-Tamamen eşcinsel (homoseksüel)
8-Aseksüel

Eşcinsellik konusunda daha fazla bilgi edinmek ve katkı sağlamak için psikoloğa soru sor sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazımızı Beğendiyseniz başkalarıyla da paylaşabilirsiniz:

Facebook'ta Paylaş

 

 

Facebook sayfamızı takip etmek için buradan beğenin:


Diğer güncel psikoloji araştırmaları için tıklayın


Yayın tarihi: 20/09/2016

©Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz.



|© 2010-2016 www.onlineterapiler.com