Stres ve başa çıkma yolları

stres ve başa çıkma yollarıStres, Organizmanın ruhsal ve bedensel olarak zorlanması sonucu ortaya çıkan bedensel, zihinsel, psikolojik ve davranışsal rahatsızlıklar şeklinde oluşan durum olarak tanımlanır. Stres bizi zorlayan durumlar karşısında verdiğimiz tepkidir.

Stres oluşturan zorlayıcı faktörler kişinin kendi içinden kaynaklanabileceği gibi dışsal faktörlerden de kaynaklanabilir. İçsel kaynaklı stres oluşturucu faktörler daha çok kişinin düşünce tarzı ve hayata, yaşam olaylarına karşı bakış açısındaki yanlışlıklardan kaynaklanırken; dışsal kaynaklı stres faktörleri sevilen birinin kaybedilmesi, işten çıkarılma gibi kişinin müdahale edemediği durumlardan kaynaklanır.

Kişilerin stres yaşadıklarında gösterdiği belirtiler:
Stres belirtileri duygusal, düşünsel ve fiziksel olabilir. Kişi stres altındayken bu belirtilerden birini ya da tamamını  gösterebilir.Yaşadığımız stres düzeyi arttıkça belirtilerin sayısı ve şiddeti de buna paralel olarak artar.

Stresle mücadele edebilmek için öncelikle stres sinyallerinin farkedilmesi ve stresin sebeblerinin iyi tespit edilmesi gerekir. Strese neden olan faktörler iyi tespit edilebilir ve bu konudaki farkındalık arttırılabilirse stresle mücadele daha başarılı şekilde yapılabilir.

Stres belirtileri nelerdir?
Stresin belirtilerini fiziksel,duygusal ve zihinsel olarak üçe ayırabiliriz.Fizyolojik stres sinyallerine örnek olarak; geçmeyen baş ağrıları, tekralayan mide ülserlerleri, sık sık uçuk çıkarma ve diğer cilt hastalıkları, titreme, iştah azalması ya da artması, uyku sorunları,dişleri sıkma, iştah artması ya da azalması, kaslarda gerginlik, ellerin terlemesi, sırt ya da boyun problemleri, sık hastalanma, yorgunluk hissi, hızlı nefes alma, çarpıntıyı verebiliriz. Bu fizksel sorunlar hertürlü müdahaleye rağmen kronikleşmiş ise stresle bağlantısı araştırılmalıdır.

Duygusal stres tepkilerine örnek olarak ise kaygı, gerginlik, huzursuzluk, korku, utanma
endişe, ağlama, sinirlilik, gerginlik gibi ruhsal durumumuzu yansıtan duygu durumlarını verebiliriz.

Zihinsel stres tepkileri; kendini eleştirme, konsantrasyon ve karar verme zorluğu, unutkanlık, başarısızlıkla ilgili düşünceler, öğrenme güçlükleri, dikkatini bir konuya odaklamada güçlük çekme olarak ortaya çıkabilmektedir.

Stresin nedenleri
Stresle baş etmenin ilk yolu strese neden olan faktörleri tespit etmektir. Stres sadece olumsuz yaşantılardan değil  olumlu yaşantılardan da kaynaklanabilir. Başlıca stres kaynakları şunlardır:

  1. Sevilen birinin kaybı
  2. Yaşanılan şehri değiştirmek
  3. Anne ve babanın boşanması
  4. Uyku düzeninin değişmesi
  5. Evlenme, sevgili ya da eşten ayrılma
  6. Önemli bir başarı
  7. Sosyal hayatta değişiklikİşini kaybetme
  8. Yeni işe başlama
  9. Sorumluluk isteyen bir konuma gelme
  10. Maddi problemler
  11. Karşı cinsle başlayan yeni bir ilişki
  12. Yeme alışkanlıklarında değişiklik
  13. Aileden birinin sağlık sorunu yaşamsı
  14. Cinsel konular
  15. Alkol ya da madde kullanımı ile ilgi değişiklikler
  16. Hastalık ya da yaralanma

Stresle başa çıkma yolları nelerdir?

Stresle baş etmenin en iyi yolu: Kişinin kendisinde strese neden olan surumları fark edip bunları kontrol altına almasıdır.

Stresle başa çıkmak için öneriler:

Online terapi ile stresle başetmek mümkün

Stres genellikle yoğun çalışma temposundaki kişilerde görülen bir sorundur. Bu yoğun tempo içinde psikoloğa gitmeye zaman ayıramayan veya yol ve bekleme gibi zaman kayıplarını yaşamak istemeyen çalışanlar için evde,seyahatta veya işyerinde online psikolog ile görüşme imkanı sunması açısından online terapi uygun bir yöntemdir.

Stres testi- eğlenceli testler

Stres düzeyinde artış olduğunda beyinde bazı dalgalarda da farkedilir düzeyde değişiklikler meydana gelmektedir. Aşağıdaki resmilerde göreceğiniz hareketlerin hızı stresli olduğunuz dönemlerde artış gösterecektir. Yavaş hareketler sizin strese karşı olan tahammül gücünüüzn yüksek olduğunu, hızlı hareketler ise strese karşı toleransınızın düşük olduğunu gösterir.

stres testi

 

stres testi

 

 

stres testi

 

 

stres testi

Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

© 2010-2015 www.onlineterapiler.com Tüm hakkı saklıdır