Irak'lı savaş mağdurlarına Alman psikologlar tarafından online terapi yapıldı

Iraklı savaş mağdurlarına tüm dünyadan sivil destekler devam ediyor. Alman doktorlar savaş mağdurlarına psikolojik destek vermek için çalışma başlattı.

Alman Der Spiegel dergisinde yer alan bir habere göre Alman online psikologlar Irak’lı savaş mağdurlarına İnternet üzerinden Psikolojik destek sağlıyorlar. Berlin Terapi merkezinde çalışan Psikolog Christine Knaevelsrud, Arap terapistlerle birlikte yürüttükleri çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Geçmişleriyle yüzleşmelerini ve yaşadıkları travmaya alışmalarını sağlıyoruz

"Interapy" adı verilen yazılı terapi yönteminin kullanıldığı projede hasta ve Psikologlar İnternet üzerinden e-mail aracılığıyla komunikasyon kuruyorlar. Hollanda’da bu tedavi yöntemini sağlık sigortalarının karşıladığını söyleyen Psikolog Knaevelsrud, Zürih Üniversitesinde bu alanda eğitim almış. Terapi süresince hastaların geçmişleriyle yüzleşmelerini ve geçirdikleri Travmalara alışmalarını sağladıklarını anlatan Psikolog, Online terapide en zor basamağın hastanın yazması gereken ilk mesaj olduğunu belirtiyor. „Hasta bu mesajında geçmişini yeniden yaşıyor çünkü ondan yaşadığı herşeyi anlatmasını istiyoruz“ diyor Berlin’li Psikolog.

Savaş mağdurlarını geçmişleri hep takip ediyor

Berlin Tedavi merkezi iki yıldır Irak Kerkük’de bulunan bir merkezle görüşmeler yapıyor. Talebin giderek arttığını belirten merkez yetkilileri, bu sene içinde Kerkük’de 400 Irak’lının tedavi edilebileceğini belirtiyorlar. Mevcut şartların büyük tehlike arzetmesinden dolayı, terapistlerin Irak’lı mağdurlara yerlerinde yardım edemediklerini belirten Psikologlar, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bu insanlar için böyle bir sistem geliştirdiklerini bildirdiler. Ağır Travmalar geçiren insanların korku ve endişeyi üzerlerinden atamadıklarını söyleyen uzmanlar, bu insanların evde, dışarda, alışverişte, uykuda sürekli tedirgin ve korku içinde olduklarını ve terapi almadıkları sürece de geçmişlerinden kolay kolay sıyrılamayacaklarını ifade ediyorlar. İnternet üzerinden yapılan terapilerde hastaların yaşadıkları acıları mazilerinin bir parçası olarak kabul etmeleri sağlanmaya çalışılıyor.

İnternet güvenlik için de gerekli

Teknik sorunların şimdilik çok olduğunu ancak ilerde daha iyi olacağını anlatan Christine Knaevelsrud Spiegel’e yaptığı açıklamalarda „Irak’lı meslekdaşlarımız artık her Irak’lının ilk fırsatta bir bilgisayar ve internet edinmeye çalıştığını söylüyorlar. Güvenlik için İnternet çok gerekli. İnternet üzerinden güvenilir bilgiler alıyorlar ve bazı forumlarda bir araya gelerek nereye ne zaman saldırı yapılabileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunuyorlar“ dedi.

Şimdilik 20 Irak’lının terapide olduğunu ifade eden Psikolog Knaevelsrud, Zürih Üniversitesinden Birgit Wagner’le birlikte Projeyi yönetiyor. Arap meslekdaşlarının büyük ilgi gösterdiğini ve desteklerde bulunduklarını belirten Psikolog, gelecek iki yıl içinde en azından 500 Irak’lının acılarını dindirmeye çalışacaklarını söylüyor. Hastalar için ücretsiz olan terapilerin masraflarını Dışişleri Bakanlığı ve Misereor Yardım teşkilatı karşılıyor.

Online terapi nasıl gerçekleştiriliyor?

İlk mesajlarda hastalardan yaşadıklarını anlatmaları isteniyor. Bu dönem terapinin en zor dönemi diyor Knaevelsrud. Geçmişlerini yeniden yaşayan hastaların çok acı çektiklerini söyleyen Psikolog, „Klavyem gözyaşlarımdan dolayı sırılsıklam oldu, gibi hüzün dolu cümlelerin kurulduğuna şahit oluyoruz „ diyor. Daha sonraki safhada hastaların irrasyonel düşünceleri merkeze alınıyor ve kendi kendilerine muhasebe yapmaları sağlanıyor. Terapinin üçüncü safhasında hastalardan, kafalarında kendileriyle aynı şeyleri yaşamış ve aynı düşüncelere sahip bir mağdur tipi oluşturarak ona duygularını, düşüncelerini yazmaları ve ona sorular sormaları isteniyor. Son iki mesajda hasta yaşadığı travmaya veda ediyor ve artık bir kurban olmadığını kabullenmiş, geleceğe bakması gerektiğini öğrenmiş oluyor.

İnternet üzerinden terapi mümkün müdür?

Saarbrücken Üniversitesinden Psikolog Anke Kirsch bu soruyu, „ Birçok insan için dokunabileceği, destek alabileceği real bir kişilik çok önemlidir tabi ancak Irak için anonim bir destek dahi hiç yoktan iyidir“ diye cevaplıyor.

Siyaset bilimcisi Ferhad İbrahim ise İnternet üzerinden yapılan terapilere kuşkuyla yaklaşıyor. Ürdün Amman Üniversitesinde görev yapan Ferhad, Irak halkının en fazla yüzde üçünün Internete sahip olduğuna dikkat çekerek, şu sıralar hiçbir Irak’lının Internet Kafeye gitmeye cesaret edemediğini dile getiriyor. Yıllardır Irak hakkında yazılar yazan ve yılda bir iki defa bu ülkeye ziyaretler yaptığını anlatan Ferhad, ülkedeki teknik imkânlar artırılabilirse İnternet üzerinden terapilerin de başarılı olabileceğini söylüyor.

Kaynak: Timeturk.com

 

online terapi Anasayfa | Soru Sor | Kişilik testi | Online Terapi | © 2010-2015 www.onlineterapiler.com Tüm hakkı saklıdır