Mülakat ve iş görüşmesi teknikleri

mülakat teknikleriİş başvurularıyla ilgili en çok merak endilen konulardan biri iş görüşmesinde yöneltilen mülakat soruları ve cevapları ile uygulanan mülakat teknikleridir. İnsan kaynakları uygulamaları kapsamında işe alım için yapılan mülakatta sorulabilecek çok çeşitli sorular ve değişik uygulama örnekleri vardır.

Eğer bir iş başvurusu yapacaksanız bu süreç sinir bozucu olabilir. Özellikle görüşme ve mülakat sırasında beklenmedik sorularla karşılaşabileceğinizi düşünerek kendinizi tedirgin ve rahatsız hissedebilirsiniz. 

Ya da sadece yeni insanlarla tanışmak ve onları etkilemek zorunda olmanız bile sizde kaygıyı tetiklemek için yeterli bir neden olabilir. Ancak, görüşme ve mülakat teknikleri öğrenebileceğiniz bir beceridir. 

Bu yazıda vereceğimiz doğru ipuçları ve tekniklerle, iş görüşmelerinde kendinizi etkili şekilde sunmak ve istediğiniz işe girmek, potansiyelinizi işverenlerin gözünde değerli kılmak konusunda bir usta olabilirsiniz.

Mülakat teknikleri için ipuçları

1. Mümkün olduğunca çok iş için başvurun

Neden mümkün olduğu kadar fazla iş başvurusu yapmalısınız?

 

2. Bir başarı hikayesi geliştirin

Müklakatlarda karşılaşabileceğiniz sorulardan biri de bir başarı hikayenizin olup olmadığıdır.İyi düşünerek oluşturacağınız bir başarı hikayesi mülakatta karşılaşacağınız bu tür sorulara veya bana biraz kendinden bahset sorusuna etkileyici bir yanıt verebilmeniz için güçlü bir tekniktir. Hayatta öğrendiğiniz şeyler,başarılarınız,başarısızlıklarınız,hayalleriniz ve bu deneyimlerden çıkardığınız sonuçları içeren bir hayat hikayesi etkileyiic olacaktır. Bu hikayeler kim olduğunun ve nereye doğru yolaldığının anlaşılmasına yardımcı olur. Bu yüzden hikayenizi etkili şekilde anlatmayı öğrenmelisiniz. Bunu öğrenmek ise çalışma ve pratik yapmayı gerektirir.

İş görüşmesi için geliştireceğiniz hayat hikayenizde(özgeçmişinizde):

Şu içerikte hikayeler geliştirerek başlamak isteyebilirsiniz:

Pratik mükemmelleştirir

Eğer hikayenizi geliştirdiyseniz bundan sonraki aşama pratik yapmaktır.  Hikayenizi yüksek sesle anlatıp bir kasete kaydedebilirsiniz veya geribildirim alabileceğiniz için bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Hikayenizi yüksek sesle anlattıkça ve dinledikçe göreceksinizki bu başarı ve hayat hikayeniz rastgele olaylar dizisi değildir. 

3. Başvurduğunuz işe göre bir özgeçmiş seçin

Belirli bir işveren ya da iş için hikaye uygulanmasında bir sonraki adım hangi iş için hangi hikayenizi anlatacağınıza karar vermektir. Kendinizi mülakat yapanların yerine koyun ve hangi hikayenin bu iş görüşmesi ile daha ilgili olduğuna karar verin. Mesela değişimi, baskı altında seçimler yapabilme becerisini veya hatalardan ders çıkarmayı vurgulayan hikayeler düşünün. 

Refernasları unutmayın: Bir çok işe alım önceki referanslar üzerinden yaıpılır o nednele özgeçmişinizde veya ayrı bir bölümde mutlaka referanslarınıza da yer verin. Eğer referans bulmakta zorlanıyorsanız birilerinden rica edin.

4. Stresi yönetin

Bir iş için yapılan görüşme herkeste strese yolaçabilir. Küçük dozlarda yaşnan ve kişiyi baskı altına alana stres bazen yararlı da olabilir. Stres sürekli ve ezici boyutlarda olursa bu açık ve yaratıcı düşünme kapasitenizi bozarak bir iş görüşmesi sırasında iletişim becerinizi de bozabilir. Eğer stresli olursanız görüşmeci yanlış yorumlayabilir ya da kafanız karışabilir, sözel olmayan stres tepkileriniz yanlış yorumlanabilir.

Mülakat sırasında hızlı bir şekilde stres tepkilerinden kurtulmak,rahatlatmak ve sakin bir duruma geri dönemezseniz kesinlikle diğer mülakat teknikleri ve ipuçlarını iyi bilsenizde bunlardan yararlanmanız mümkün olamayacaktır.  Bu nedenle mülakat sürecine başlamadan önce hızlı stres rahatlama tekniklerini öğrenmek çok önemlidir.

Bir mülakatta hızlıca stres giderme yöntemi

Stres iş görüşmesinden önce veya iş görüşmesi sırasında başladığı zaman kendinize odaklanmayın. Mümkün olduğunca ortama ve sorulara odaklanıp dikkatinizi bu noktalara verin. Ayrıca görüşme öncesi meditasyon ,nefes egzersileri gibi hızlı stres yönetme tekniklerini uygulayın.

5. Hazırlıklı olun

İş görüşmeleri tek kişiyle ve birkaç dakika süren görüşmeler olabileceği gibi birden fazla kişi ile yapılan uzun görüşmeler de olabilir. Görüşmeler sizin o iş için doğru aday olduğunuzu göstermek için bir fırsattır; ancak yapacağınız görüşmeler sizi tedirgin ederse merak etmeyin yalnız değilsiniz. Bu tedirginliği gidermek için iyi bir hazırlık yapmak işe yarayacaktır. Böylece daha rahat bir görüşme süreci yaşarsınız.

Iş görüşmesine hazırlık ipuçları:

 

6. Sorulacak olası mülakat sorularını araştırın veya tahmin edin

Gireceğiniz mülaktta sorulabilecek olası soruların bir listesini hazırlayın ve bunları yanıtlayın. Mülakat sorularında genel şablon: Olası durum-Eylem-Sonuç şeklindedir. Şöyle bir durumda ne yaparsınız ve sonucu ne olur gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca daha önce aynı yerde mülakata girmiş kişilerden bu konuda yardım alabilirsiniz. Ayrıca mülakatlarda genel olarak naşvuru sahiplerinin işe karşı motivasyonlarını ve çalışma tarzlarını ölçmeye yönelik bazı sorular vardır.

Örnek davranış mülakat soruları şunlardır:

7. Siz de mülakat yapana soru sorabilirsiniz

Bazı şirketler mülakatlarda sadece adaylara soru sormuyor ve adayların kendilerine soru sormalarını da istiyor. Adayların sorduğu sorular da mülakta önemseniyor. Başvurduğunuz iş ve pozisyonunuz hakkında mülakat yapan kişiye sorular sorma fırsatınız olursa şu içerikte sorular sorabilirsiniz:

8. Duyguzal zekanızı (EQ) geliştirin

Bildiğimiz gibi, her zaman en zeki kişi ya da işe en uygun becerilere sahip kişiler işe alınmıyor. Bunun yerine, işe girmede başarılı olan hişiler genellikle başkalarıyla kolayca ilişki kurabilme becerisine sahip kişiler oluyor. Diğer bir deyişle, yüksek bir duygusal zeka (EQ) ya sahip olan kişiler daha çok işe alınıyor. Duygusal zeka yeteneği, tanımlama, anlama, etkili iletişim ve empati becerisini içeriyor. Yüksek duygusal zekaya sahip kişiler:

Hızlı stres yönetme yeteneği gibi duygusal zeka da geliştirilebilir. Bunun için duygusal farkındalık kazanmak kazanılması gereken birincil beceridir. Hem kendinizin hem de başkalarının duygularını farketmek ve duygu ile düşüncelerin insanı nasıl etkilediğini anlamaya çalışmak anahtar roldedir. Mülakat yapan kişinin duygularını anlmaya ve onunla da ortak insanı duygular ve bağ kurmaya çalışın. Bunu yaparsanız görüşme süreci daha az korkutucu hale gelecektir.

9.Görüşmeci ile kurabileceğiniz bağları keşfetmek için ipuçları arayın

Mülakat yapan görüşmeci ile iyi bir bağ kurmak size önemli avantajlar sağlayacaktır. Bunun için şunları deneyin:

Görüşmeci ile ortak bir yön ararken, bunu katı ve moda mod bir dizi soru ile yapmaktan kaçının. Görüşmenin doğal gidişine adapte etmeye çalışın.

Burada belirttiğimiz tüm mülakat ipuçlarını uyguladığınızda mülakattan başarılı bir sonuç alma olasılığınız mutlaka yükselecektir.

 

İş ve kariyer danışmanlığı ile işe alım süreçleri hakkında daha fazla bilgi ve uygulamalar için aşağıdaki yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz:

» İş meslek ve kariyer danışmanlığı

» İşe alımlarda uygulanan testler

» Zeka testi iq

» mmpi testi (kişilik testi)


Yayın tarihi: 12/04/2016

©Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz.