Esrar beynin paraya karşı verdiği tepkiyi değiştiriyor
Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri bölümünde çalışan Mary Heitzeg, tarafından yapılan bir araştırmada esrar kullanan kişilerde beynin ödül mekanizmasının bozulduğu ifade edildi. Normal beyin fonksiyonuna sahip kişilerde sevilen bir yiyecek veya para gibi ödül kazanma durumlarında beyindeki zevk ve ödül merkezi güçlü şekilde tepki verirken esrar kullanan kişilerde bu güçlü tepkinin ortaya çıkmadığı tespit edildi.
Yapılan araştırma şu şekildeydi: Esrar kullanan 20'li yaşlardaki 108 kişinin beyni incelendi. Araştırmacılar dört yıllık çalışma boyunca katılımcıların beyinlerini üç kez taradı. Beyin taramaları sırasında, araştırmaya katılanlara önlerindeki ekranda bulunan bir düğmeyi tıklayarak oynayacakları bir oyun öğretildi. Araştırmaya katılanların bu oyunda gösterdikleri performansa bağlı, onlar farklı miktarlarda para kazanmak, para kaybetmek, ya da hiç ödül alamamak ve kaybetmemek şeklinde seçenekleri vardı.
Normal olarak beklenen bir kişinin bir ödül kazanacağını tahmin ettiğinde o an, beynin ödüllere yanıt vermekten sorumlu olan nükleus akkumbes bölgesindeki dopamin adı verilen zevk kimyasalında artış meydana gelmesi iken esrar kullananlarda bu güçlü beyin tepkisisi gözlenmedi. Bilim adamları bu durumu esrarın beynin ödül ceza mekanizmasını bozduğu şeklinde yorumladılar.
Esrarın beyin üzerindeki etkileri şu şekilde özetlenmektedir:
Esrarın zararları ve etkileri hakkında merak edilen ve esrar bağımlılık yapar mı gibi sorulara yanıt arayan bir çok araştırma sonucuna göre
- Esrar kullanımının özellikle gençler üzerinde ileri yaşlarda IQ seviyesinde en az 8 puanlık azalmaya yol açmaktadır
- Halüsinasyonlar veya paranoya ile belirgin olarak gerçek dünya ile teması kaybetme riskini artırmaktadır
- Psikoz riskini yükseltmektedir
- Başka bağımlılık yapan maddeleri kullanma oranlarını artırmaktadır
- Beynin küçülmesine ve beyindeki gri maddenin azalmasına neden olmaktadır
- Beynin ödül sitemini bozmaktadır.
Tarih: 12/07/2016
Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. Aksi alıntılar hakkında telif hakkı başvurusu ve şikayeti yapılmaktadır.