Alışveriş bağımlılığı nedir ve nasıl tedavi edilir

 

alışveriş bağımlılığı nedir nasıl tedavi edilir Alışveriş bağımlılığı nedir?


Kulağa eğlenceli gibi gelen alışveriş bağımlılığı iş aile ve sosyal ilişkilerinizin yanı sıra banka hesabınızı da ciddi anlamda etkileyen saplantılı bir harcama alışkanlığıdır. Alışveriş bağımlılığı tıpkı yeme bağımlılığı, alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı, saplantılı seks bağımlılığı gibi tedavisi gerekli olan diğer bağımlılıklara benzer.

Bir alışveriş bağımlısı elindeki alışveriş arabasını doldurarak kendini mutlu edeceğini düşünür; ancak aslında alışveriş yaparak sadece hayatında eksik olan başka bir şeyi telafi etmeye çalışmaktadır.

 

Alışveriş bağımlılığı ya da alışveriş yapma hastalığının nedenleri nelerdir

Kompulsif (saplantılı) alışveriş davranışının altında sıklıkla ilişki sorunları, öfke duyguları, stres ve depresyon gibi alışveriş ihtiyacının dışında bazı sorunlar yatar. Adeta bir alışveriş çılgınlığı içinde olan kişi geçici olarak gerçek dünyanın dışında kendini tatmin eder; ancak sonuçta yine kendini kötü hissedip depresif yalnızlığı yaşamaya devam eder.

Kompulsif harcama kişiye önce kendini çok iyi hissettirse de daha sonra kişi kendini yine kötü hissetmeye başlar. Kişi yaptığı alışverişlerin ödemelerinde zornacağı gibi yaptığı bu alışverişlerin kart faturalarını, gelen borçları yakın çevresine açıklamakla da uğraşmak zorunda kalır. Bu sorunlarla uğraşmak durumunda kalan kişi için satın alırken duyduğu heyecan artık anlamsız hale gelir.

Bir alışveriş bağımlısının saplantılı alışveriş davranışlarının aslında hayatındaki kaygı, öfke, vb. olumsuz duygulardan geçicici bir kaçış olduğunu anlamaya ihtiyacı vardır.

 

Alışveriş bağımlılığı belirtileri ve testi

Yoksa bu siz misiniz?
Bir çift ürün almak için gittiğinizde planladığınızdan daha fazla şey mi alıyorsunuz?

Duygusal olarak kendinizi kötü hissettiğiniz zaman “alışveriş terapisi” ile kendinizi daha  iyi mi hissediyorsunuz?

Bir uyuşturucu bağımlısı ya da alkolik gibi, tekrarlayan alışveriş harcamalarınız mı var?

Sizin bile aslında bunları almama gerek yokmuş dediğiniz şeylerle eve geliyor musunuz?

Saplantılı alışveriş harcamalarınızın artık sizin kontrolünüzden çıktığını  mı fark ediyorsunuz?

Alışveriş bağımlılığının diğer belirtileri ise şunlardır

Eğer yukarıdaki davranışların 4 veya daha fazlasının size uyması alışveriş veya harcama alışkanlıklarınızla ilgili olası bir sorun olduğunu gösterir.

Alışveriş bağımlılığı nasıl tedavi edilir

 Alışveriş bağımlılığı tedavisi olan bir hastalıktır. Alışveriş psikolojisi üzerine yapılan araştırmalar, birçok alışveriş bağımlısında duygu durum bozuklukları, madde kötüye kullanımı ya da yeme bozuklukları olduğunu göstermiştir. 

Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi alışveriş bağımlılığında da kişinin onda sıkıntı ve rahatsızlık oluşturan olumsuz duyguları gidermek için gerçekleştirdiği tekrarlayıcı davranışlar zamanla bağımlılık haline gelir. Alışveriş ve harcama kişiye başlangıçta mutluluk ve güçlülük duyguları verse de daha sonra kişi bu kısa iyi hal durumundan uzaklaşıp suçluluk ve pişmanlık duyguları yaşamaya başlar.

Kompulsif alışveriş ya da harcama  kişiler arası ilişkilerde, iş hayatında ve aile hayatında ekonomik  sorunlara neden olabilir. İlişkilerdeki bu  bozulma, aşırı harcama yapma, borçlarını ya da satın aldıklarını örtbas etme çabaları sonucu olarak ortaya çıkar. 

Alışveriş bağımlısı iş veya okul performansının azalması ya da yaptığı alışverişlerin bir sonucu olarak anksiyete veya depresyon da yaşayabilir. Harcanan para ödünç ise finansal sorunlar oluşabilir veya alışveriş yapmak için aşırı kredi kullanımı ortaya çıkar. 

Müsrif alışveriş yaşam tarzında değişiklik yapma kararı genellikle  yaşanan ekonomik sorunun büyümesi ya da oluşan büyük bir borç birikiminden sonra alınır.

Size nasıl yardım edebiliriz?

Yapılacak ilk şey eğer bir sorununuz varsa bunu hemen belirlemektir. Eğer bu sorun için değişim konusunda ciddi iseniz, bunu sizden duymak isteriz. Ücretsiz soru sormak için hemen bana ulaşın ve alışveriş bağımlılığı ile mücadele için  İletişim formunu kullanarak bizimle iletişime geçin


Yyaın tarihi: 01/03/2016

Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. Aksi alıntılar hakkında telif hakkı başvurusu ve şikayeti yapılmaktadır.