Alerjinin psikolojik nedenleri
Hemen herkesin yaşadığı bir sorundur alerjiler. Kimi insanda yiyecek içeceklere karşı veya ev tozuna karşı alerji vardır kiminde ise çiçek, koku gibi alerjiler vardır. Alerji duyulan nesne veya durumla karşılaştığımızda vücudumuz buna reaksiyon verir. Vücudun verdiği bu reaksiyonlar ciltte kızarma,kaşıntı,hapşurma, göz sulanması gibi belirtilerdir. Başvurulan alerji uzmanı kişide alerjiye neden olan şeylerle temasın kesilmesini ister ancak günlük hayatta bu çoğu zaman mümkün olmaz. Kullanılan antihistamin içerikli ilaçlar ise kullanıldığı sürece alerjik reaksiyonu engeller, bırakıldığında ise reaksiyon devam eder. Yapılan bir çok bilimsel araştırmada alerjilerin stres veya kişilik özellikleriyle bağlantılı olduğu bulunmuştur.
Örneğin Avustralyalı bilimadamları ve psikologlar psikanaliz yönteminin yüz yıllık bilgilerine dayanarak alerjinin aslında bir sonuç olduğunu söylüyorlar. Bu iddialarını kanıtlamak için 300 allerjik hasta ile yaptıkları araştırmada ilginç sonuçlar elde etmişler. Bu araştırma sonuçlarına göre: Sık sık alerjik sorun yaşayan insanların çoğu yeniliklere kapalı bir kişiliğe sahip. Bu kişiler yaşamlarındaki yeni durumlara ve değişikliklere karşı korku hissi ile yaklaşıyorlar.
Bu insanlar geniş ailelerde aşırı koruyucu ve üzerlerine fazla düşülerek yetiştiriliyorlar Onların eğitimi ile de daha çok sorunlu anne ve büyük anne babalar ilgileniyor. Bu tür ailelerde değişim kaygı verici olarak algılanıyor. İstenilen değişiklikler ve yenilikler büyük olaylar gibi kabul ediliyor. Hatta bu yenilikler çok güzel olsa bile büyükler bunu çok tartışabiliyor.
Sonuç olarak: bu ailerde yetişen çocukta herhangi bir yeniliğe,değişime ve belirsizliğe karşı negatif hassasiyet oluşuyor. Zamanla bu negatif hassasiyet alışkanlık haline geliyor ve hayattaki hemen her değişiklik onda kaygıya yol açıyor. Yazın gelmesi, çiçeklerin açması, yeni alınan bir yataki, daha önce duymadığı parfüm kokusu ve bunun gibi değişimi çağrıştıran yeniliklere vucudu alerjik tepki göstererek direnmeye başlıyor.
Araştırma sonuçlarına göre yine, alerjik insanlar kariyer plalanlarında daha çok zorluklarla karşılaşıyorlar ve uyumsuzluk gösteriyorlar.
Ayrıca, gıda alerjisi olan insanlar yakın ilişki kurmaktan, birine bağlanmaktan daha çok korkuyorlar. Bunu yapmayı istemelerine rağmen korkuyorlar.