Unutkanlık sebepleri ve tedavisi


Bir çok kişi İsim unutma, randevu unutma,kişisel eşyalarını unutma gibi unutkanlık şikayetleri yaşayabilmektedir. Bu unutkanlıklar eğer ciddi şekilde hayatı etkilemeye başladıysa demans riski düşünülmelidir. Bu yazımızda unutkanlık sebepleri, belirtileri, testi ve tedavisinde kullanılan bitkisel ve kimyasall ilaçları konu aldık.

Demansa bağlı unutkanlık durumlarında: Karmaşık sorunları çözme yetersizliği, günlük işlevlerin bundan etkilenmesi,Bilgi işlemleme yetersizliği-Frontoparietal nöral şebekenin kontrolündeki KSB veya çalışma belleğindeki yetersizlik,Belleğe yeni bilgi kodlama,depolama ve hatırlama yetersizliği,Özellikle kodlama ve geri getirme zayıflar,Sözel bellekten çok görsel bellek yetersizleşir,Bilginin kendiliğinden hatırlanması ipucu ile hatırlamaya göre daha bozuktur.

Demans ve depresyona bağlı unutkanlıklar çoğu zaman karıştırılabilmektedir. Bu nedenle unutkanlık şikayeti olan kişilere öncelikle bazı nöropsikolojik bellek testleri (unutkanlık testi) uygulanarak bu ayrım yapılmalıdır.

Unutkanlık hastalığının diğer belirtileri

Tanıdık bildik isimleri unutmak.Kelime bulma güçlüğü

Kişisel eşyaları yanlış yere koyma ya da kaybetme

Tanımadığı çevrelerde yolunu ve yönünü şaşırma

Konuşmanın ortasında düşünce akışının durması

Bir aktivite yaparken ne yapacağını unutma

Unutkanlıkta genel bilişsel işlevler normal ama kısa süreli bellek bozuksa ve bellek bozukluğu beklenenin 1.5 SD altında ise, karmaşık enstrümental işlevlerde minimal bozulma ve seri uygulanan testlerde puan düşmesi varsa kişide demans riski vardır.

Unutkanlık testi ve tedavisi

Unutkanlığın tedavisi nedene göre değişmektedir. Peki unutkanlık sorununda tedavi için hangi doktora gidilmeli? Eğer sebepleri psikolojikse bir psikiyatrist ve psikolog tarafından tedavi edilir. Uygulanan testlere göre sebep eğer nörolojikse ve demans düşünülüyorsa bu durumda nöroloji uzmanı tarafından ilaç tedavisi ve hastanın kendisinin tercihine göre bitkisel ilaçlar ve vitamin destekleri kullanılabilir.

 

Unutkanlığa iyi gelen zihin açıcı bitkisel tedavilerle ilgili ilginizi çekebilecek diğer yazılarımızı da zihin açıcılar sayfamızdan okuyabilirsiniz.

 

 

Yayın tarihi: 21/05/2015

© İzinsiz alıntı yapılamaz. web sitelerine kısmi alıntılar için izin verilen kaynak gösterme şekli:
www.onlineterapiler.com sitesinden alınmıştır (link çalışır ve arama motorlarınca taranabilir şekilde eklenmelidir).
Bu makale Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek lisans programı (Prof.Dr.H.M.Emül)ders notlarından alıntılar içermektedir.

|© 2015 www.onlineterapiler.com online terapi sitesi Tüm hakkı saklıdır