Psikolog nedir, psikoloji nedir

Psikolog ve psikoloji nedir ne iş yapar

 

Psikolog ve psikoloji nedir?

Psikolojiyi kelime manası ile ruh bilim olarak tanımlarsak psikologu da “ruhbilimci” olarak tanımlayabiliriz. Ruhbilim yani psikoloji insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Psikolog da bu bilimi yapan kişiye denir.

Yani psikolog normal dışı davranışları da düzeltmeye çalışan bir ruhbilimcidir. Buradaki ruhdan kasıt insan beyin ve sinir sisteminin işleyişidir. Mistik ya da dini anlamdaki ruh kavramından farklıdır. Piskolog, mesleki bilgilerini insanların yaşadığı sorunları çözmek ve psikolojiyi ilgilendiren konularda bilimsel araştırmalar yapmak için kullanır.

 

 

Psikolog ne iş yapar?

Psikologlar çalıştıkları alana göre değişik görevler alabilirler. Ağırlıklı olarak Devlet ya da Üniversite hastanelerinde psikolog polikliniğinde çalışırlar. Hastanelerdeki çalışmalar genel olarak psikiyatri kliniğiyle beraber yürütülür. Psikiyatri hastalarına kişilik testi, zeka testi uygulayabilir, terapi gereken hastalara bireyesel veya grup terapileri yapar.Özel danışmanlık merkezlerinde çalışan psikologlar ise evlilik ve aile terapisi, bireysel ve grup terapileri, kişilik ve zeka testleri, çocuk değerlendirme ve gelişim testleri, işyeri danışmanlığı gibi görevleri yürütür.Yine sosyal hizmet alanında çalışan psikologlar sosyal desteğe ihtiyaç duyan aile ve çocukalar danışmanlık hizmeti verir.

Psikolog nasıl olunur

Psikolog olmak için üniversitelerin psikoloji bömlümünden mezun olamak gerekiyor. Mezuniyetten sonra çalışılacak kurumlara göre değişmekle birlikte çalışma alanı ile ilgili yüksek lisans ve çeşitli sertifika şartları aranabilmektedir. Örneğin sağlık bakanlığı Klinik psikoloji yüksek lisansı ile uzman klinik psikolog ve psikolojinin tıbbi uygulamalarında görev alma yetkisi veya uygulama yapacağı işlemlerle ilgili eğitim almış olma şartı aramkatadır.Bu şartlar 2014 yılı itibari ile atama şartları arasında yoktur. Şuan meslek tanımları yönetmeliğinde yazmakta olup ileriki yıllarda atanan veya atanmış psikologlardan isteneceği düşünülmektedir.

Psikolog ve psikiyatristin farkı

İki meslek sahibi de psikoloji ilmiyle uğraşmakla birlikte psikiyatrsitler ağırlıklı olarak ilaç tedavisi uygularken psikologlar daha çok psikoterapi, danışmanlık ve çeşitli test değerlendirmeleri yaparlar. Hastalıkların yanısıra hastalık olarak değerlendirmeyen günlük yaşam problemleri gibi dumlarda da aktif olarak psikolojik danışma görevi yaparlar.

Psikologların çalıştığı diğer alanlar hangileridir

Emniyet müdürlüklerinde, ceza evlerinde, belediye ya da sosyal hizmetlere bağlı aile danışma merkezlerinde, adliye de denetimli serbestlik birimlerinde, aile ve çocuk mahkemelerinde kadrolu olarak çalışırlar,diğer mahkemelerde bilirkişilik yaparlar, okul ve dersanelerde, kreş ve anaokullarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, trafik psikolojisi alanında faaliyet gösteren psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde, özel hastane ve tıp merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, kısacası psikolojik destek gereken her alanda çalışabilmektedirler.

Psikolog tanımı için halk arasında en çok kullanılan kelimeler ise şunlardırı: Psikolog doktor, psikolog doktoru, psikolog danışmanlık,psikolok, piskolog ve piskolok

Sahte Psikologlara dikkat!

Sahteciliğin belki de en yaygın olduğu mesleklerden bir haline geldi psikolog mesleği. Eskiden birinci sırada diş hekimliği vardı ve sahte diş hekimleri haberlerini sık sık duyardık haberlerde.Şimdi ise sahte psikologlar türedi hem de sayıları pek de azımsanamayacak boyutta. Kimisi kendine yaşam koçu dedi, kimsi kişisel gelişimci, kimisi psikolojik danışman ya da psikolog. Bu kişilerin basın yayın organlarında çıkan haberlerine veya tabelalarında yazan yazılara aldanıp sorgulamayan vatandaş ise hem parasından oldu hem de ruh sağlığından. İşte size bir sahte psikolog doktor haberi daha:

Otizm tedavisi yapan doktorun diplomaları sahte ( Haber:Star Gazetesi) 

Başkent’te kendini ‘uzman psikolog doktor’ olarak tanıtan, otistik çocukların tedavisini yürüten, devlet okullarında seminer ve konferans veren Murat Anık’ın Hacettepe ve ODTÜ diplomaları sahte çıktı.

Sahte diplomalarla Ankaralıları dolandıran, otizmli çocuklara eğitimler veren  ‘sözde psikolog’ Murat Anık, bir ihbar sonucu yakayı ele verdi. Tabipler Odası’nda kaydı olmayan Murat Anık için Ankara Polisi alarma geçti. Yüzlerce aileye danışmanlık yapan, devlet okullarında konferanslar düzenleyen ve pek çok otistik çocuğun tedavisini yürüten “doçent” ünvanlı Murat Anık yakalandı. Anık’ın, Hacettepe Üniversitesi Psikolog Diploması, ODTÜ Yüksek Lisans Belgesi ve Uluslararası Kurul Adına düzenlenmiş doçentlik belgesi sahte çıktı. Ankara’da ilk ve orta dereceli okullarda ‘Çocuklarda Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite’ gibi konularda seminer veren Anık’ın , Erzurum İktisadi Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda ise Öfke Kontrolü’ konusunda konferans verdiği öğrenildi.

Dolandırıcılıktan sabıkalı

Ayrıca Murat Anık’ın kadınlara toplu seminerler verdiği elde edilen bilgiler arasında. Profesyonel Psikoloji ve Rehabilitasyon Merkezi üzerinden dolandırıcılık yapan  sözde doktor Anık’ın dolandırıcılık, sahtecilik ve hırsızlıktan sabıkalı olduğu öğrenildi.

 

Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


Anasayfa | Psikoloğa soru sor | Kişilik Testi mmpi | Online Terapi | © 2010 www.onlineterapiler.com online terapi sitesi Tüm hakkı saklıdır