Olumlu düşünme becerisi

 

Olumlu düşünce

Olumsuz düşünce, insanın olaylar karşısında iyimser davranamaması ve aksaklıklara odaklanması sonucunu doğururken, olumlu düşünce ise kişinin çözümü imkansız gibi görünen durumlarda bile bir çıkar yol bulmasını ya da en olumsuz duruma bile olumlu bir anlam yükleyerek olayın iyi taraflarını görebilmesini sağlar

Bir hikaye ve düşündürdükleri

“Vaktiyle iki fare bir yoğurt kovasının içine düşmüş. Farenin biri: Eyvah! bu yoğurdun içinde boğulup gideceğiz, ne yapsak buradan çıkamayız diye düşünüp ölümü beklemeye başlamış, diğer fare ise çıkamasam da çıkmak için çaba göstermem gerekir diye düşünüp yoğurdun içinde eşelenmeye başlamış. Derken fare eşelendikçe yoğurdun üstünde yağ tabakası oluşup yoğurt iyice sertleşmiş, fare de bu yağ tabakasına basıp dışarı atlayarak boğulmaktan kurtulmuş.”

Çoğu insan yaşadığı ya da yaşayacağı olaylar ve durumların hep olumsuz tarafını görme eğilimindedir. Yapacakları bir iş görüşmesinin, girecekleri bir sınavın, gidecekleri bir gezinin sürekli olumsuz taraflarını ele alırlar ve yaşanacak aksaklıklar üzerine odaklanırlar. Bu olumsuz beklenti ve performans kaygısı nedeniyle de hayatlarının çeşitli evrelerinde olumsuz beklentilerine uygun olarak başarısızlıklar yaşarlar.

Olumsuz durumları olumluya dönüştürebilmek...

“Büyük bir ayakkabı firması iki satış elemanını tatil için bir adaya göndermiş. Satış elemanları bakmışlar ki adada kimsenin ayakkabısı yok, biri patronunu arayıp burası çok geri bir memleket ben hemen dönmek istiyorum demiş. Diğeri ise patron burada kimsenin ayakkabısı yok bana hemen gemiyle çok miktarda ayakkabı gönderin satayım demiş.”
Olumsuz düşünce, insanın olaylar karşısında iyimser davranamaması ve aksaklıklara odaklanması sonucunu doğururken, olumlu düşünce ise kişinin çözümü imkansız gibi görünen durumlarda bile bir çıkar yol bulmasını ya da en olumsuz duruma bile olumlu bir anlam yükleyerek olayın iyi taraflarını görebilmesini sağlar.
Yarım su bardağına bakan bir kişinin bardağın yarısı boş demesi olumsuz düşünceyi gösterirken, bardağın yarısı dolu demesi olumlu düşünceyi gösterir. Çevremizdeki çoğu insan bardağın boş tarafını görme alışkanlığına sahip olduğu için günlük hayatında yaşadığı aksaklıkların da olumsuz tarafını görme eğilimindedir. Oysaki yaşanan aksaklıklar, içinde bir çok fırsatı ve olumlu sonuçları da barındırıyor olabilir.

Televizyon ve gazetelerde uçak ya da araba kazasında hayatını kaybeden insanların haberlerini görüyoruz. Bu kazalarda hayatını kaybeden insanlar kadar kaza yapan bu araçları son anda kaçırdığı için kurtulanların haberlerini de zaman zaman duyuyoruz. Kaçırılan bir otobüsün ardından üzülen kişi otobüs kaza yaptığında otobüsü kaçırdığına sevinebiliyor.
Bu da bize gösteriyor ki “bize hakkımızda kötüymüş gibi görünen bir çok şey aslında bizim için iyi olabilir yine hakkımızda iyi gibi görünen bir çok şey de kötü olabilir.”Bunu çoğu zaman biz bilemeyiz.

Anasayfa | Soru Sor | Kişilik testi Yap | Online Terapi istiyorum | © 2010 www.onlineterapiler.com online terapi sitesi Tüm hakkı saklıdır