Korku ve fobilerin tedavisi

Fobi; normal şartlarda korkulmayacak bir durum veya nesne ile karşılaşınca ortaya çıkan korkudur. Fobik kişi yaşadığı korkunun gereksiz ve anlamsız olduğunu bilir; fakat yine de korktuğu durum ve nesnelerden kaçınarak uzak durur.

Hangi Tür Fobiler Vardır

Toplumda en sık karşılaşılan fobilerden bazıları şunlardır:
Agorafobi: Açık alana çıkma korkusu olarak bilinir. Bu fobi türünde yalnız başına kalmaktan, sokağa çıkmaktan, otobüse binmekten korkma durumları yaşanır.
Sosyal Fobi: Sosyal ortamlara girme korkusudur. Kişi sosyal ortamlarda küçük duruma düşmekten, yanlış bir şeyler yapmaktan endişe duyar ve bu nedenle sosyal ortamlardan kaçınır.
Klastrofobi: Kapalı yer korkusudur. Bu fobiye sahip bireyler asansör gibi kapalı yerlerde anxiyete(kaygı) yaşarlar ve bu yerlerden kaçınır.
Zoofobi: Hayvan korkusudur.
Akrofobi: Yükseklik korkusudur. Bu bireyler yüksek binaların pencere ve balkonlarından aşağı bakamazlar.

Sosyal Fobi: Bu tür fobilerde kisi kendine güvensizlik, topluma ve çevresine güvensizlik ve diger kisiler.

Ayrıca kandan korkma, hastalıktan korkma, kalabalıktan korkma, trenden korkma, kıldan korkma, ışıktan korkma, yürümekten korkma, madenden korkma, ışıktan korkma,gibi çok çeşitli durumlara bağlı özgül fobiler de vardır.

Fobiler nezaman sorun haline gelir
Eger kiside bulunan korku normal hayatini etkiliyorsa, rahatsiz edici boyutlarda ise ve kisi bunlari kontrol edemiyorsa, mutlaka psikolojik destek almalıdır.

Fobilerin tedavisi

Fobilerin tedavisinde en etkin yol bilişsel davranışçı terapilerle maruz bırakma terapisidir. Bu tedavilerde fobik bireye önce korktuğu durum ya da varlıklar hakkında zihinsel olarak içgörü kazandırılır. Mantıksal bir formülasyon yapılır. Tedavinin gerkliliği üzerinde ve yöntemle ilgili anlaşma yapılır. Daha sonra korkulan durumların bir listesi yapılır ve ya sistematik duyarsızlaştırma yöntemiyle en az korkulan durumdan ya da maruz bırakma terapisi ile en çok korkulan durumdan başlanarak üzerine gitme çalışmalarına başlanır. Üzerine gitme çalışmalarında önce kişi zihinsel olarak ve hayalinde korkularını yenmeyi başarmalı ardından gerçek durumlara maruz bırakılmalıdır. Süreç aşamalıdır ve belli bir düzen dahilinde haftalık görüşmler şeklinde sürdürülür. Düzenli çalışmaların ardından korkulan durumlara karşı tepkilerde önemli değişiklikler meydana gelir.

| © 2010-2015 www.onlineterapiler.com online terapi sitesi Tüm hakkı saklıdır