boşanma ve etkileriBoşanma ve etkileri

Boşanma bir ailenin dağılması anlamına geliyor. Boşanma süreci son aşamadır ve bu aşamaya gelene kadar gerek eşler gerekse aile içindeki çocuklar ve yakın akrabalar boşanmaya neden olan geçimsizlikten çeşitli derecelerde etkilenmişlerdir. Boşanma ile birlikte ikinci bir travma yaşanır.

Boşanma sonucunda daha önce evlilikle birlikte edinilmiş olan eş rolü ortadan kalkar. Taraflar yeni r ollerine alışana kadar çeşitli güçlüklerle karşılaşırlar. Özellikle çocuklar açısından süreç sancılıdır. Velayet gibi konulardaki tartışmalar çocuklarda istenmiyor ya da paylaşılamıyor duygusu oluşturabilir. Yine çocuklar evliliğin bitmesinin sebebi olarak kendilerini görebilir ya da anne babayı kaybetme korkusu yaşayabilirler. Ayrılan eşlerde ise özellikle ilk 3 ay da yas tutma ve depresyona sıklıkla rastlanır. Yas ve depresif belirtiler uzun sürdüğünde mutlaka psikolojik destek alınmalıdır

Türkiyede Boşanma nedenleri

online evlilik terapisiYargıtay 2. hukuk dairesi üyesinin yazdığı “boşanma, tazminat ve nafaka hukuku” adlı kitapta, yargıtay’dan çıkan kararlara göre Türkiye'de en popüler 45 boşanma nedeni şunlar:zina sebebiyle boşanma, hayata kast sebebiyle boşanma,pek kötü ve onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma,suç işleme sebebiyle boşanma,haysiyetsiz hayat sebebiyle boşanma,terk sebebiyle boşanma,akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması,alay etmek,  aşağılamak,küçük düşürmek,tükürmek, küçümsemek,başkalarıyla karşılaştırmak,hırsızlık yapmak,iftira etmek,çocuğun kendisinden olmadığı ile suçlamak,sapık ilişkiyle suçlamak,kız çıkmadı, diye suçlamak, sadakatsizlikle suçlamak, iktidarsızlıkla suçlamak, eşini sevmediğini söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek, başkası ile evleneceğini söylemek, aile ile görüştürmemek, eşini tehdit etmek, aile yanına bırakmak, evden kovmak, yurt dışına yanında götürmemek, üvey çocuğa kötü davranmak, doğumunda ilgilenmemek, sebepsiz intihara kalkışmak, evi sık sık terk etmek, ağız ve vücut kokusu, tedavisinden kaçınmak, beden temizliği ile ilgilenmemek, bağımsız konut sağlamamak, çalışmamak, cinsel ilişki, kuramamak cinsel ilişkiden kaçınmak, sevgilisini unutamadığını söylemek,evlilik dışı çocuğu olmak, eşini dövmek,kesici aletle yaralamak, aşırı içki kullanmak, imam nikahlı yaşamak.

BOŞANMIŞ ANNE BABALARIN ÇOCUKLARINA ZARAR VEREN DAVRANIŞLARI         

  1. Ana-babanın kendini haklı çıkarmak ve çocuğu kazanmak için birbirini suçlaması
  2. Çocuğun barışmak için araç olarak kullanılması
  3. .Ana-babanın birbirinden “öç almak” için, çocuğu kullanmaları. Çocuğu diğer tarafa gösterilmemesi veya sürekli kötülenmesi, duygu istismarı.
  4. Zamanının belli bir kısmını anne belli bir kısmını da baba yanında geçiren çocukların her istediğinin yapılması, onları hoş tutarak kendi suçluluk duygularından arınmaya çalışmaları.
  5. Çocuğa karşı tarafla ilgili duygusal yüklemeler yapma. “annene çekmişsin” “aynı baban gibi kötüsün” ifadeleri.
  6. Çocuğa aşırı derecede acıma ve kendine bağımlı kılma.
  7. Çocuğu aile büyüklerinin himayesine vermek. Örneğin anneanne ya da babaannenin evinde kalan çocuklar.

Yukarda belirtilen ana-baba tutumları, zaten büyük bir travma yaşayan çocuk için daha da tehlikeli davranışlardır. Aksine  yaşananları açık yüreklilikle çocukla paylaşmak, tarafların asla çocuğu kendi hedefleri için araç olarak kullanmaması, diğer aile büyüklerini işin içine karıştırmamak gerekir.

Ayrılmış olabilirsiniz. Çocuk bunu anlayabilir. Anlayamadığı ayrıldıktan sonra neden olnu kullanarak birbirinizle güç savaşına girdiğinizdir